4.7.2020 jsem do mailu obdržel dobropis od společnosti Alza.cz za
reklamovaný mobilní telefon. Hned jsem volal na infolinku, kde jsem od
operátorky obdržel informaci, že jelikož jsem platil kartou, mohou mi
peníze vrátit pouze zpět na účet karty. Souhlasil jsem a jen si ověřil číslo
účtu. Pak mi přišel mail, že musím k reklamovanému telefonu dodat
ještě nabíječku, bez toho prý nelze proplatit dobropis. Znovu jsem tedy
volal na infolinku a s operátorce sdělil, že ona konkrétní nabíječka
(jakožto spotřební zboží) už nefungovala a tudíž už ani neexistuje.
Dostal jsem tedy mail, že nabíječku vracet nemusím.
Termín vyplacení dobropisu je 18.7.2020 a do dnešního dne (27.7.2020) mi stále částka nebyla poslána na účet. Při častém urgování přes infolinku mi vždy bylo sděleno, že musím počkat, až se mi někdo ozve a "že to asi banka
spletla". A nikdy se nikdo neozval.
Proplacení dobropisu, který je už více jak týden po splatnosti.
Pokud byla reklamace uznána jako oprávněná a spotřebitel odstoupil od smlouvy, zrušila se smlouva od počátku. Smluvní strany jsou následně povinny si vrátit poskytnutá plnění. Strana, která takto nepostupuje, drží majetkový prospěch bez právního důvodu (právní důvod dohodou o zániku smlouvy odpadl), jednalo by se tedy o bezdůvodné obohacení. Kdo se bezdůvodně obohatil, je povinen získaný majetkový prospěch vrátit ochuzenému bezprostředně po výzvě. Pokud tak neučiní, ocitá se v prodlení a ochuzený má možnost navíc požadovat zákonný úrok z prodlení.
Dobrý den, pane Pařízku,
velice se omlouvám za vzniklou situaci. Pokud je tato záležitost stále aktuální, prosím obraťte se na mne zde v kontaktním formuláři: https://www.alza.cz/kontakt/ostatni.htm?qgid=63&qid=315. Obratem pro Vás zajistím vše potřebné.
Přeji hezký den,
Andrea, péče o zákazníky, Alza.cz