Marketing 23 s.r.o.

#44189Sankce za nedodržení smluvních podmínek

2 měsíce 12 dnů

05.08.2020, před 4 lety

Mgr. Vladimíra NĚMCOVÁ

Česká srovnávací mi udělila sankci ve výši 5000,- Kč za nedodržení smluvních podmínek. Údajně jsem nedodala všechny podklady smlouvy od stávajících dodavatelů. Mám uložené maily a MMS od zasílání podkladů. Sice mne 1 x urgovali, ale musela jsem si smlouvu opětovně vyžádávat u stávajícího dodavatele...všechny podklady co jsem měla jsem dodala a stejně mne neminula sankce.
jsem asi další v řadě co naletěla podvodníkům.

Smluvní pokuta za porušení povinností vyplývajících z uzavřené objednávky o zajištění výhodných dodávek energií č. ZF202711

jsem si jista, že jsem smluvní podmínky neporušila. Požaduji stornování sankce

2.9.2020 16:53, před 4 lety

Ohledně smluvní pokuty za nedodržení povinností je naprosto klíčové, kde byla ve smlouvě obsažena. Dle nálezu Ústavního soudu, sp. zn. I. ÚS 3512/11, platí, že v rámci spotřebitelských smluv ujednání zakládající smluvní pokutu zásadně nemohou být součástí tzv. všeobecných obchodních podmínek, nýbrž toliko spotřebitelské smlouvy samotné. Pokud je ujednání o smluvní pokutě pouze součástí obchodních podmínek, tak je ve vztahu ke spotřebiteli překvapivé a pro něj neúčinné. Spotřebitel tedy není zásadně povinen k úhradě této vymáhané částky.

Z obsahu stížnosti navíc plyne, že k případnému porušení smluvní povinnosti vůbec nedošlo. V takovém případě by spotřebitel rovněž neměl povinnost smluvní pokutu (byla-li obsažena přímo ve smlouvě samotné) smluvenou pro případ porušení smluvní povinnosti hradit.

17.10.2020 18:23, před 4 lety