Dne 13.5.2013 jsem ve společnosti A-V Domácí sauny zakoupil v e-shopu sadu pro kutily na stavbu sauny. Zhruba po roce užívání přestala hřát v saunových kamnech Topidla FINNLEO SCA90E, které byly součástí sady jedna ze tří spirál. Dne 21.9.2014 jsem do společnosti zaslal email s problémem u kamen a s dotazem jak postupovat v reklamaci kamen, kdy mi bylo následující den, tedy dne 22.9.2014 odpovězeno :
Sent: Monday, September 22, 2014 7:53 AM
spirály jsou spotřební zboží a dvouletá záruka se na ně nevztahuje. Životnost spirál je různá od cca 6 měsíců až po cca 10let. Záleží na četnosti užívání a zda topidlo při saunování poléváte.
Pokud odešla jedna spirála doporučuji vyměnit již všechny tři. Náhradní spirály Vám můžeme zaslat na dobírku, cena jedné spirály je 1080Kč+DPH.
V. Chládek
A-V PRODUKT spol. s r.o.
Ing. Václav Chládek
www.avprodukt-sauny.cz
info@avprodukt-sauny.cz
S tímto jsem nesouhlasil a do firmy jsem telefonoval, kdy mi pan Chládek sdělil, že jestli je tam upadený nějaký drátek, tak mi to opraví, ale je odešla spirála, záruka se na toto nevztahuje, jak uvedl v emailu.
Nesouhlasil jsem a sdělil jsem mu, že s jeho názorem nesouhlasím. Nikde v nabídce, potažmo ani v návodu na použití nebo obchodních podmínkách nezmiňují, že by se u Topidla FINNLEO SCA90E použily spirály, na které se nevztahuje dvouletá záruka a že by se u tohoto dílu jednalo o spotřební zboží. Vzhledem k tomu, že topidlo se skládá jen z nerezového plechu a třech spirál, je toto i nepravděpodobné.
Myslím si, že jsem zakoupil Topidlo FINNLEO SCA90E, jako 1 přístroj, který je složen z jeho jednotlivých komponentů, na které se vztahuje ze zákona záruka 2 roky jako celek. Rovněž v dokladu je uvedeno topidlo bez jakékoliv poznámky o změně záruky či podobně.
Na toto mi opět sdělil, že se na spirály záruka nevztahuje a víc mi k tomu nemá co říct.
koupě zboží v e-shopu : Topidlo FINNLEO SCA90E
Vyměnit spirálu a uvést topidlo do plně funkčního stavu v případě, že se na tuto závadu vztahuje dvouletá záruka.
Tvrzení prodávajícího nemá oporu v zákonně. Kupní smlouva byla uzavřena za účinnosti zák.č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, a tím se nadále řídí. Ustanovení § 620 odst. 1 občanského zákoníku stanoví, že při prodeji spotřebního zboží je záruční doba 24 měsíců. Záruka se tedy vztahuje na věc jako celek a nelze jednotlivé součástky věci ze záruky vyloučit. Takové ujednání by bylo dle § 627 odst. 3 občanského zákoníku neplatné.
Je pravda, že životnost nemusí být v některých případech totožná s délkou záruční doby, ale prodávající je povinen reklamaci přijmout a reklamovanou vadu odborně posoudit. Záruka se nevztahuje na běžné opotřebení a mechanické poškození.
Pokud prodávající odmítne přijmout zboží do reklamace, je možné podat podnět České obchodní inspekci pro porušování zákona o ochraně spotřebitele.
Subjekt Václav Chládek, Ing. byla o podané stížnosti informována. Bohužel doposud neprojevila zájem se ke stížnosti vyjádřit, proto jsme se rozhodli případ uzavřít z důvodu nereakce podnikatele.