Dne 08.08.2020 mě byl zrušen let OK 0630 hod.6.55 Praha-Brusel 16.08.2020 zrušen let Brusel-Praha OK 0637 hod. 21.15. Tuto skutečnost jsem zjistila až 36 hod. před odletem. Zrušení mě nebylo oznámeno.(emailová adresa byla udaná). Booking reference:MRHGGJ Order number:21420030000019 Date of creation:03.03.2020. Passenger:MRS Daniela Sachova Payment Amount:133,61 EUR. Method of payment: Maestro. Musela jsem si narychlo zajistit nový let a to na 09.08.2020 SN 2812 do Bruselu zpět let SN 2811 Jouw boekingsreference:L33IHX. Cena letenky je 256,00EUR.Proto vás žádám o navrácení 133,61EUR za neuskutečněný let. Děkuji za vyřízení.
Vrácení EUR 133,61
Pokud je let zrušen, může si cestující dle nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 261/2004 vybrat mezi přesměrováním na jiný spoj a proplacením ceny letenky. Proplacení ceny letenky znamená vrácení spotřebiteli toho, čím společnosti hradil danou letenku - tedy nejčastěji vrácení peněžních prostředků. Voucher je spotřebiteli možné poskytnou pouze tehdy, pokud s tím souhlasí.
Dopravce může mít rovněž povinnost vyplatit spotřebiteli náhradu ve stejné výši jako v případě odepření nástupu na palubu, pokud zrušení letu neoznámí s dostatečným předstihem. Rovněž by měl být spotřebitel informován o náhradní přepravě.
Společnost České aerolinie a.s. se rozhodla nevyužít možnosti smírného řešení sporů prostřednictvím služby VašeStížnosti.cz. Vzhledem k tomu, že je námi poskytovaná služba založena na principu dobrovolnosti, bude stížnost uzavřena. Podle vyjádření společnosti se mohou spotřebitelé obrátit se svými stížnostmi na oddělení vztahů se zákazníky prostřednictvím elektronického formuláře, který je k dispozici na adrese https://www.csa.cz/cz-cs/kontaktni-formular/.
Pokud spotřebitel své peníze v plné výši neobdrží, může se obrátit na Úřad pro civilní letectví. V rámci současné situace zpřístupnili na svých webových stránkách (https://www.caa.cz/verejnost/odepreni-nastupu-zpozdeni-nebo-zruseni-letu/formular-stiznosti-cestujicich-v-letecke-doprave/) shrnutí informací při snaze o vymáhání peněz za letenky zadržovaných leteckými společnostmi. Konkrétní kompenzační formulář je interaktivní a je dostupný zde: https://kompenzace.caa.cz/.