Marketing 23 s.r.o.

#44304Pokuta 10000 +29900 za správu

2 měsíce 4 dny 12 hodin

12.08.2020, před 4 lety

Diana Voslarova

Dobry den ,dne 4.12.2018 jsem podepsala smlouvu s Českou srovnavací.Kdy jsem poslala dne 16.8.2019 výpověd.Ponevadz u nas byla pani Trckova z Centralniho vyberoveho rizeni.A tvrdila ,ze mohu poslat Ceske srovnavaci vypoved aniz bych platila nejakou pokutu.Natoz mi z Ceske srovnavaci zaslali fakturu na 10000kc,ze jsem porusila podminky smlouvy.Coz jsem pani Trckove volala a pry jen vyhrozuji.Dnes mi dosel dopis od Redogan -Zastavení smírného řízení ,ze mam zaslat 10000kc+2990kc.Za spravu jinak me daji k soudu.Jak to mam resit .Dekuji

Stíznost

Vyreseni

2.9.2020 11:47, před 4 lety

Ohledně smluvní pokuty za nedodržení povinností je naprosto klíčové, kde byla ve smlouvě obsažena. Dle nálezu Ústavního soudu, sp. zn. I. ÚS 3512/11, platí, že v rámci spotřebitelských smluv ujednání zakládající smluvní pokutu zásadně nemohou být součástí tzv. všeobecných obchodních podmínek, nýbrž toliko spotřebitelské smlouvy samotné. Pokud je ujednání o smluvní pokutě pouze součástí obchodních podmínek, tak je ve vztahu ke spotřebiteli překvapivé a pro něj neúčinné. Spotřebitel tedy není zásadně povinen k úhradě této vymáhané částky.

Nejvyšší soud ČR ve své rozhodovací činnosti, sp. zn. 32 Cdo 4469/2010, dospěl k tomu, že výkon práva odstoupit od smlouvy nebo vypovědět smlouvu nemůže založit nárok na zaplacení smluvní pokuty.

Rovněž platí, že vymáhá-li společnost určitou částku, má povinnost spotřebitele seznámit s právním důvodem vymáhání.

Doposud v rámci našich služeb neevidujeme případ, kdy by společnost přistoupila k podání žaloby a vymáhala smluvní pokutu soudně. Co se týká inkasních agentur, upozorňujeme spotřebitele, že tyto společnosti nemají ze zákona žádné speciální oprávnění k tomu dluhy vymáhat (nejedná se o exekutory).

V případě, že by nastala situace, kdy by byla úhrada smluvní pokuty nutná, bude v souladu s ustanovením § 2950 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, povinna k úhradě zprostředkovatelka Centrálního výběrového řízení, neboť dle tohoto ustanovení platí, že "kdo se hlásí jako příslušník určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu nebo jinak vystupuje jako odborník, nahradí škodu, způsobí-li ji neúplnou nebo nesprávnou informací nebo škodlivou radou danou za odměnu v záležitosti svého vědění nebo dovednosti."

16.10.2020 22:48, před 4 lety