dne 8.4.2014 jsem zakoupila dámskou vycházkovou obuv. Včera jsem ji byla reklamovat na prodejně v Českých Budějovicích z důvodu propadlých stélek na obou botách a odlepených podešvích na špičce boty. Vaše prodavačka se na boty podívala a řekla, že mi reklamaci neuzná, protože od září máte zpřísněné podmínky pro reklamace. Následně mi řekla, že jsem měla přijít okamžitě po tom, co se závada projevila. Na to jsem argumentovala tím, že hned po tom co jsem zjistila, že mi do bot teče a kudy (přes špičku), tak jsem boty přinesla reklamovat. I tak mi řekla, že reklamaci nemůže uznat. Vystavila mi reklamační protokol, kde uvedla, že reklamaci zamítá z důvodu: zboží používáno s již vzniklou vadou.
Ráda bych věděla, jak mám jako spotřebitel zjistit, že se zpřísnily podmínky reklamací? Boty jsem již v Deichmannu reklamovala několikrát, a nikdy nebyl žádný problém. Dokonce jsem asi před rokem reklamovala boty se stejnou závadou (propadlé stélky) po roce a půl nošení, a reklamace byla vyřešena výměnou bez jakýchkoliv problémů. Nesouhlasím se zamítnutou reklamací a ráda bych požádala o prověření. Také jsem zjistila, že podle §2161 Občanského zákoníku je-li reklamace uplatněna do 6měsíců od převzetí věci, má se za to, že věc byla vadná již při převzetí.
Předem děkuji za případnou odpověď.
1 102257 1/39 Graceland Dám. vycházková obuv
Vrácení peněz, popř. výběr jiného zboží
Je-li reklamace uplatněna do 6 měsíců od převzetí věci, má se dle § 2161 odst. 2 občanského zákoníku za to, že věc byla vadná již při převzetí. Důkaz opaku by měl provést prodávající, pokud reklamaci zamítá. V době převzetí se mohlo jednat o skrytou vadu, která nebyla pouhým okem viditelná.
Reklamace se vždy posuzuje z hlediska existence vady. Tedy prodávající má povinnost posoudit, zda je reklamovaná skutečnost vadou, se kterou zákon spojuje práva z vadného plnění. Záruka se nevztahuje na běžné opotřebení a mechanické poškození.
Skutečnost, že spotřebitel používal obuv i po objevení vady, by ho nezbavila práva z vadného plnění, ale pokud by v důsledku následného užívání došlo k značnému rozšíření závady, přicházela by do úvahy jeho spoluúčast.
Vážená paní Kotěšovcová,
děkujeme za Váš podnět a Vaši zpětnou vazbu.
Vámi popisovaná záležitost nás velice mrzí. Spokojenost našich zákazníků je pro nás důležitá, proto celou záležitost prověříme.
Aby bylo možné danou záležitost rychleji a efektivněji dořešit, prosíme o sdělení kontaktu na Vás (e-mail či telefonní číslo) na náš e-mail service-cz@deichmann.com.
Předem děkujeme za Váš kontakt,
s přátelským pozdravem
Váš Deichmann tým
Žádáme spotřebitelku o sdělení závěru řešení stížnosti a její případné uzavření.
26.9. jsem společnosti Deichmann odeslala svůj email kvůli rychlejší komunikaci. Ale zatím mě nikdo nezkontaktoval. Až se tak stane, dám vědět.
V pondělí 6.10. byla znovu sepsána reklamace a poslána na 30denní posouzení přímo oblastní vedoucí prodejny. Budu vás informovat po vypršení lhůty, jak byla reklamace vyřízena.
Spotřebitelka nám ke stížnosti sdělila následující:
Dobrý den, ráda bych Vás informovala o vyřízení této reklamace. Bohužel mi nejde vložit komentář přímo k mé stížnosti. Nakonec mi byla reklamace uznána a já jsem si jako způsob vyřízení reklamace vybrala dobití dárkové karty. Mockrát Vám děkuji za pomoc při řešení této situace. Jsem ráda, že vše dopadlo v můj prospěch. Ale i tak jsem velice nespokojena s jednáním firmy Deichmann přes emailovou komunikaci. Obrátila jsem se na ně s výtkou, že mě odkazují na oblastní vedoucí prodeje, která se má mou stížností zabývat, ale že neuvedli žádné jméno. Což mi přijde docela důležité proto, abych se i já měla po příchodu na prodejnu na co odkazovat, a abych měla jistotu, že se danou reklamací opravdu zabývala tato dotyčná osoba. Bohužel už mi žádná odpověď nepřišla. Každopádně Vaše práce má smysl a já ještě jednou děkuji. J. Kotěšovcová