Delivery Hero Czech Republic s.r.o.

#44499Vrácení peněz

7 měsíců 5 dnů 7 hodin

20.08.2020, před 4 lety

Tomáš Strádal

Dobrý den,18.8.2020 jsem si objednal od dáme jídlo oběd kolem 11:30. Ve 12:50 mi volal kurýr ,že je před domem,bohužel však před jiným na jiné adrese. Vysvětlil jsem mu ,že je mi líto, ale nemohu na něj
opět čekat neboť musím do práce. Platil jsem kartou
předem..Nic méně se podívám na účet a vidim že částka byla stržena a objednávka vedená jako doručena.Nikam se nemohu dovolat.
. A nemám ani jídlo ani peníze..

Vrácení peněz

9.9.2020 11:48, před 4 lety

Nebyl-li spotřebiteli doručen výrobek či služba, kterou si od společnosti objednal, a vyplývá-li z povahy závazku (či z informací uvedených při objednávce výrobku či služby), že na pozdním plnění nemůže mít spotřebitel zájem, zaniká závazek prodlením dlužníka. V takovém případě vrací společnost spotřebiteli to, čím původně plnil, tedy kupní cenu výrobku či služby.

V řešené věci bude tedy klíčové, zda byl spotřebitel společností řádně poučen o tom, že čas doručení je pouze orientační a že může dojít ke zpoždění a jakého maximálního rozsahu toto zpoždění může být. Pokud tak společnost neučinila, domníváme se, že 1 hodina a 20 minut zpoždění je pochybením na straně společnosti a jedná se o prodlení s plněním závazku, na jehož pozdním splnění spotřebitel nemůže mít z povahy věci zájem. Z tohoto důvodu máme za to, že závazek v souladu s § 1980 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, zaniká. Pokud však spotřebitel řádně poučen o možném časovém rozptylu dodání poučen byl (např. spojení jako "dodáváme do 100 min. od objednání" atd.) a v tomto časovém horizontu k pokusu o předání došlo, jedná se o pochybení na straně spotřebitele.

Nicméně je to společnost, která musí prokázat, že se o dodání pokusila ve smluveném termínu na (správném) místě, které bylo mezi stranami smluveno jako místo plnění. Z obsahu stížnosti totiž vyplývá, že nejenže byl závazek plněn se zpoždění, navíc byl plněn i na jiném místě, než které bylo ujednáno.

25.3.2021 16:58, před 4 lety

Dále může spotřebitel využít možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Více informaci k uvedené službě lze nalézt na webové adrese www.adr.coi.cz.