Dne 24.8.20jsem obdržel upomínku na úhradu pojištění domácnosti.Po dotazu na Vaší infolince bylo řečeno,že12.5.20 mi byl zaslán dopis,který jsem ale nedostal.Protože jste dopis poslali jako obyčejnou listovní zásilku nemáte žádny doklad o doručení a tudiž nemáte nárok mi učtovat penále.Dále mne rozpálil text upomínky kde mi vyhrožujete soudem. Tato formulace je přes čáru slušnosti vůči klientům,kteří nejsou v jakemkoliv sporu.Měl jsem chut okamžitě ukončit smlouvu a přejít jinam.Dobrozemský Pavel Břenkova 17 Ostrava 70030
Neoprávněna upomínka
Upravit text upomínky a nechovat se ke klientovi jako k potencialnínu problémové osobě
Z obsahu stížnosti nejsou patrné detaily smluvního vztahu. Předpokládáme však, že spotřebitel čerpal určitou službu v podobě pojištění domácnosti a měl s druhou smluvní stranou, tj. s pojišťovnou, smluven termín plnění. Pokud spotřebitel neplnil ve sjednaném termínu, ocitá se v prodlení. Podnikatel poté může spotřebitele vyzvat k plnění např. skrze e-mail, doporučený dopis (i ve formě upomínky), ale i skrze předžalobní výzvu ve smyslu § 142a zákona č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád.
Neznáme obsah dopisu, abychom mohli případně posoudit jeho obsah z pohledu profesionálního přístupu k zákazníkovi, nicméně etická stránka věci není pro právní posouzení nikterak zásadní. Není-li ujednáno jinak, má spotřebitel plnit svůj dluh vůči podnikateli ve sjednaném termínu i bez vyzvání.
Dále může spotřebitel využít možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Více informaci k uvedené službě lze nalézt na webové adrese www.adr.coi.cz.