4.9. jsem navštívil pobočku O2 v Liberci, abych provedl dvě změny na firemních tarifech a zakoupil mobilní telefon. Po provedení změn mě prodejce informoval, že mám možnost benefitu ve formě datové simkarty zdarma. Bez měsíčního poplatku a bez toho, aby se změnila fakturační částka. Nabídky jsem využil. Na faktuře, kterou jsem obdržel dnes je naúčtovaná částka 1169,- bez slevy s DPH a 99,- s DPH za aktivaci. Toto rozhodně není to, co jsem očekával. Jedná se o standartní tarif NEO stříbrný, který nemá nic společného s datovým tarifem. O ceně už ani nemluvím. Jelikož se jedná o druhou podobnou zkušenost, kterou už řeším reklamací, docházím k názoru, že se jedná o promyšlenou činnost.
číslo tel. 725708177
Zrušení telefonního, vrácení poplatků, pokárání prodejce
Pokud bylo mezi stranami ujednáno, že bude určitá služba poskytnuta zdarma, jsou strany tímto ujednáním vázány a podnikatel není oprávněn v rozporu se svou vlastní nabídkou účtovat za službu, kterou nabídl zdarma, jakékoliv poplatky. Spotřebitel by mohl namítat, že byl uveden v omyl ohledně rozhodující okolnosti, kterou cena bezesporu je. Následkem omylu jednajícího ohledně rozhodující okolnosti je v souladu s § 583 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, neplatnost právního jednání, které bylo v takovém omylu učiněno. Spotřebitel může rovněž uplatnit reklamaci vyúčtování s poukazem na to, že služba měla být v souladu s nabídkou, kterou odsouhlasil, poskytnuta bezplatně. V případě, že společnost reklamaci zamítne, může se spotřebitel do jednoho měsíce ode dne doručení vyřízení reklamace (nebo uplynutí lhůty pro její vyřízení) obrátit na Český telekomunikační úřad s námitkou proti vyřízení reklamace (vzorový formulář je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/clanek-3295/namitka-k-ceskemu-telekomunikacnimu-uradu-proti-vyrizeni-reklamace-sluzby-elektronickych-komunikaci). Řízení je zpoplatněno (100,- Kč) a pracovníci Českého telekomunikačního úřadu na základě dodaných podkladů rozhodnou, zda společnost postupovala správně, či ne.
Pohledem veřejnoprávní regulace rovněž platí, že dle Přílohy č. 1 k zákonu č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, jsou obchodní praktiky vždy považovány za klamavé, pokud prodávající uvádí u výrobku nebo služby slova „gratis“, „zdarma“, „bezplatně“ nebo slova podobného významu, pokud spotřebitel musí za výrobek nebo službu vynaložit jakékoli náklady, s výjimkou nezbytných nákladů spojených s reakcí na obchodní praktiku, s převzetím nebo doručením věci. Takové jednání je postižitelné v souladu s § 24 odst. 1 písm. a) v kombinaci s § 24 odst. 17 písm. e) zákona o ochraně spotřebitele. Pokud má spotřebitel závažné podezření, že v jeho případě došlo ke spáchání nekalé obchodní praktiky, může podat podnět příslušnému inspektorátu České obchodní inspekce.
omlouvám se, pokud došlo k nějakému nedorozumění při řešení a objednání služeb na prodejně.
Na základě vámi podané reklamace došlo k ukončení poskytování služby. Služba byla sjednána na základě uzavřené podepsané smlouvy. Podpisem této smlouvy jste vzal na vědomí, že O2 poskytuje služby za podmínek stanovených O2, které jsou obsaženy ve smluvních podmínkách a měl jste možnost se s nimi seznámit. Dále jste se zavázal tyto smluvní podmínky dodržovat.
Na základě skutečností uvedených ve vyjádření k podané reklamaci nebylo možné reklamaci považovat za oprávněnou. V rámci zachování dobrých vztahů jsme se však dohodli službu ukončit ke dni 7. 10. 2020. Detailní informace k vyřízení Vám byly sděleny v rámci telefonického rozhovoru dne 7. 10. 2020.
S pozdravem a přáním hezkého dne
Anna Typovská
Guru pro Social Media, O2