Samozřejmě jsme chtěli vrátit peníze (byl to dárek pro někoho jiného), případně se domluvit na jiný termín nebo voucher. Odpověď zněla, že storno poplatek je 90% z původní částky.
V našem případě 38 000Kč po slevě 30 000Kč, takže chtěli doplatit 6 000Kč. Za storno chtěli doplatit! Že už to jsou utracené peníze i těch 6 000Kč, co vlastně nikdo nedostal, opravdu to nechápu jen já?
No tak jsem jel já s doprovodem. Na letišti v destinaci vám řeknou, že váš hotel je zavřený a že jedete jinam, totálně bez omluvy. Takže se vracím k tomu storno poplatku - hotel byl zavřený, proč teda se počítal do storna nechápu. Každopádně autobus nás odvezl do náhradního hotelu, kde o nás nevěděli ... super pocit, nakonec to dopadlo, protože umím anglicky, myslíte, že by měl pomáhat delegát v těchto situacích? Čedok si to nemyslí. Protože jsme tam byli navíc, tak nás šoupli do bungalovu k plotu, kde soused měl super retardovaného kohouta, co si myslel, že svítá ve dvě ráno každý den. Toto už jsem jim poslal, chci jen zveřejnit, jaké to jsou hyeni v této době a že si radši zařídím příště zájezd radši sám.
zájezd Čedok - Řecko
Už ani nic.
Dle § 2537 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (dále jen občanský zákoník), má zájezd vadu, není-li některá ze služeb cestovního ruchu zahrnutých do zájezdu poskytována v souladu se smlouvou. Služba cestovního ruchu je vymezená v § 1a zákona č. 159/1999 Sb., o některých podmínkách podnikání v oblasti cestovního ruchu jako:
a) doprava zákazníka,
b) ubytování, které není součástí dopravy a není určeno k účelům bydlení,
c) nájem automobilu, motocyklu nebo jiného motorového vozidla, nebo
d) jiná služba z oblasti cestovního ruchu, která není ze své podstaty součástí některé ze služeb cestovního ruchu uvedených v písmenu a), b) nebo c), zejména prodej vstupenek na kulturní nebo sportovní události, pořádání výletů, prohlídek s průvodcem, prodej skipasů nebo nájem sportovního vybavení.
Pokud není poskytnuto ubytování ve sjednané kvalitě, resp. na sjednaném místě, má zájezd vadu. Má-li zájezd vadu a vytkl-li ji zákazník bez zbytečného odkladu v souladu s § 2537 odst. 2 občanského zákoníku, má zákazník právo na slevu z ceny ve výši přiměřené rozsahu a trvání vady. Domníváme se, že výše přiměřené slevy by měla odpovídat rozdílu mezi cenou původně objednaného ubytování a cenou ubytování, které bylo spotřebiteli nakonec poskytnuto jako náhradní řešení. To ostatně plyne i z § 2538 odst. 2 občanského zákoníku.
Dle § 2543 občanského zákoníku platí, že při porušení povinnosti, za niž odpovídá, nahradí pořadatel zákazníkovi bez zbytečného odkladu vedle škody také újmu za narušení dovolené, tzn. i nehmotnou újmu (používá se i termín "náhrada za zkaženou radost z dovolené").
Dále může spotřebitel využít možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Více informaci k uvedené službě lze nalézt na webové adrese www.adr.coi.cz.