12.6.2018 jsem bohužel podepsala Přihlášku k výběrovému řízení sjednanou na 38 měsíců. 14.9.2020 jsem odeslala odstoupení od Přihlášky, že nemám zájem na pokračování trvání. Bylo mě sdělena akceptace a zaslána dohoda o ukončení pod pokutou 3,000 Kč z důvodu , že nedošlo k řádnému připojení k Vítěznému dodavateli protože moje smlouva s CEntropol energy na plyn končí až 12.12.2027, což bylo zřejmé už při uzavírání přihlášky a nebyla jsem o této skutečnosti informována.Zasílala jsem veškéré potřebné doklady, které ode mne byly vyžadovány, takže si myslím, že jsem nic nemařila a několika emaily jsem se snažila komunikovat s Envonou, ale pořád je to to samé, dohoda a pokuta. A tak než ji zaplatím a konečně se této společnosti zbavím,tak bych vás prosila o vyjádření.
Prosila bych o posouzení mojí situace a jestli skutečně pokutu musím zaplatit, nemám se s kým poradit a tak jsem se obrátila na vás.
Děkuji.
Dle nálezu Ústavního soudu, sp. zn. I. ÚS 3512/11, platí, že v rámci spotřebitelských smluv ujednání zakládající smluvní pokutu zásadně nemohou být součástí tzv. všeobecných obchodních podmínek, nýbrž toliko spotřebitelské smlouvy samotné. Pokud je ujednání o smluvní pokutě pouze součástí obchodních podmínek, tak je ve vztahu ke spotřebiteli překvapivé a pro něj neúčinné. Ukládání smluvních pokut za porušení smlouvy je tedy možné, ale pouze pokud to bylo dohodnuto přímo ve smlouvě (listině, na níž spotřebitel připojuje svůj podpis).