2Traders CZ s.r.o.

#45658Doručená poškozená myčka

2 měsíce 10 dnů

20.10.2020, před 4 lety

Ludmila Pospíšilová

Dne 25.7.2020 mi byla potvrzena objednávka myčky a mikrovlnky. 27.7.2020 převzal Top Trans. 28. 7. 2020 doručil Top Trans. Dovezli mi celkem 3 balíky (myčku, mikrovlnku a dřez (ten je od jiného dodavatele)). Přepravu zajišťovali prodejci. Myčka měla poškozený obal a řidiče jsem na to upozornila. Přesvědčil mě, že to nic není, že je to jen obal a té myčce se nemohlo nic stát, že je to tak zabaleno dřevem, polystyrenem a papírem. Nic se mnou nesepisoval ani mi tuto možnost nenabídl. Já jsem si hned po složení pořídila fotografie poškozeného obalu. Zboží jsem nerozbalovala, jsem v invalidním důchodu a staršího věku a rozbalit takový balík je nad mé síly. 28. 9. 2020, den před montáží nové kuchyně přijel montér a zboží jsme rozbalili. Myčka je v místě poškození balíku velmi poškozená a je nepoužitelná. Ještě ten den jsme psali dodavateli e-mail, ale bylo mi sděleno, že je to nezajímá a je to moje chyba, že jsem zboží převzala. Poslala jsem tedy ještě oficiálně reklamaci přes formulář, doložila fotky poškozeného obalu a fotky rozbalené a poškozené myčky (reklamace RZ004405) a ofocené stvrzenky od Top Trans. Opět mi bylo sděleno, že mám smůlu. Že pokud převezmu poškozené zboží, je reklamace automaticky na zamítnutí a že je nemohu omezovat tím, co mi napsali nebo řekli. Navíc najednou chtěli doložit fotky poškozeného obalu ze všech stran, myčka byla v tu dobu rozbalená a těžko bych v den doručení pořídila fotky jiného velkého a takto poškozeného balíku. Ve vlastnostech fotky je informace, kdy byla fotka pořízená.

SPV46IX07E vestavná myčka na nádobí BOSCH

výměna zboží nebo vrácení peněz

26.11.2020 10:14, před 4 lety

Pokud přepravu zajišťoval prodávající, spotřebitel uplatňuje reklamaci vůči němu. Je-li spotřebiteli doručeno poškozené zboží, jedná se o vadu ve smyslu § 2161 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, protože zboží není doručeno ve sjednané kvalitě a nemá sjednané vlastnosti.

Spotřebitel by měl při uplatnění reklamace zejm. prokázat, že došlo k poškození již při přepravě. Pokud má spotřebitel k dispozici důkazy ve formě fotografií poškozeného a ještě zabaleného zboží nebo svědecké výpovědi montéra, který zboží rozbaloval, lze podle našeho názoru předpokládat, že v případném sporu by bylo spotřebiteli vyhověno.

Přepravce, který je pověřen prodávajícím, by měl spotřebiteli automaticky nabídnout sepsání protokolu nebo obdobného potvrzení, namítá-li spotřebitel, že zboží by mohlo být pod obalem poškozené. Nelze spotřebitele odbýt s tím, že "to nic není, že je to jen obal a té myčce se nemohlo nic stát, že je to tak zabaleno dřevem, polystyrenem a papírem." Toto neprofesionální jednání nesmí jít v souladu s § 5 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, k tíži spotřebitele. Za toto neprofesionální jednání nese naopak odpovědnost prodávající.

Pokud se jedná o myčku, a tudíž nejde pravděpodobně o bagatelní částku, bude patrně vhodné kontaktovat advokáta a obrátit se s žalobou na civilní soud, resp. s předžalobní výzvou na společnost.

30.12.2020 10:27, před 4 lety