Dobrý den, celé dnešní odpoledne komunikuji se službou Booking.com, přes kterou jsem si objednala pobyt v ubytovacím zařízení "Zámecké schody" v Českém Krumlově - zároveň komunikuji paralelně s panem provozovatelemm /Radek Kozák/, ale přestože dostal vzkaz od služby Booking.com, nechce vzhledem k výše uvedenému nařízení č. 1079 /které je v platnosti/ ubytování zrušit a stále mne i přesto odkazuje na službu Booking.com /která už s ním komunikovala/. I v recenzích na jeho firmu je zmínka, že nezaviněné zrušení, nebo-li spíše porušení vládního nařízení, nerespektuje. Jsem ochotná na něj pro toto podat i trestní nařízení nebo oznámení na místně příslušný Finanční úřad, jen nevím, co z toho má větší váhu. Děkuji. Ivana Šafferová
ubytovací služby
smírné řešení /nemožnost odebrat službu, neplatnost výběru storno poplatku/
Dle ustanovení § 2006 zák. č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, platí, že stane-li se dluh po vzniku závazku nesplnitelným, zaniká závazek pro nemožnost plnění. Zanikne-li závazek pro tzv. následnou nemožnost plnění, vydávají si strany to, čím původně plnily. Následná nemožnost splnění dluhu spočívajícího v poskytnutí ubytovacích služeb nastává např. v situaci, kdy jsou hotely uzavřeny v důsledku mimořádných vládních opatření.
Jelikož v souladu s usnesením Vlády ČR č. 1079, o přijetí krizového opatření, nebylo ubytování v hotelích možné ode dne 22. října 2020 od 06:00 hod., jedná se v případě ubytování s datem počátku po 22. říjnu 2020 včetně o tzv. následnou nemožnost plnění.
V takovém případě je provozovatel hotelu povinen vydat spotřebiteli všechny doposud uhrazené platby, a to ve formě peněžních prostředků. Odlišná nebo protichůdná ujednání smlouvy nebo obchodních podmínek se nepoužijí.