Dne 30.7.2014 jsem přes eshop electromix.cz objednal zboží a 4.8.2014 jsem využil možnosti vrácení zboží a zaslal zakoupené zboží zpět. 15.8.2014 jsem je emailem vyzval k vyjádření. Po měsíci čekání jsem od nich neobdržel ani peníze ani žádné vyjádření. Proto jsem jim několikrát volal a nejméně ve třech případech jsem byl ujištěn, že nejpozdějí do týdne budou peníze vráceny. Po dalším měsíci čekání se stále nic neděje.
Grafická karta Asus ATI R7260V
Neprodlené vrácení peněz.
Spotřebitel má dle § 1829 odst. 1 písm. a) občanského zákoníku právo odstoupit od kupní smlouvy, která byla uzvařena přes internet ve lhůtě 14 dnů od převzetí zboží. V případě, že spotřebitel toto právo realizuje, prodávající je povinný vrátit spotřebiteli kupní cenu a poštovné za cestu zboží ke spotřebiteli nejpozději do 14 dnů od odstoupení. Nesplněním této povinnosti se prodávající ocitl v prodlení a spotřebitel může požadovat mimo výše uvedené i úroky z prodlení.
V tomto případě doporučujeme prodávajícímu zaslat tzv. předžalobní výzvu dle § 142a občanského soudního řádu, ve které mu bude poskytnuta dodatečná lhůta ke splnění povinnosti (min. 7 dní) s upozorněním, že po jejím marném uplynutí se spotřebitel obrátí se svým nárokem na soud. Výzvu je žadoucí doložit doklady o odstoupení (kopie) a odeslat doporučeně, nejlépe s dodejkou.
Společnost Maxart Media s.r.o. nereagovala na naši výzvu k řešení stížnosti. Vzhledem k tomu, že je námi nabízené mimosoudní řešení sporů založeno na principu dobrovolnosti, bude stížnost pro nereakci subjektu uzavřena.
Pokud již spotřebitel využil předžalobní výzvy, může svůj nárok uplatnit u soudu návrhem na vydání platebního rozkazu.