Chtěl bych touto cestou podat stížnost na vyřízení mé poruchy spočívající ve slabém a nestabilním příjmu signálu 02 v lokalitě Jenštejn. Poslední měsíc dochází k významnému snížení kvality mobilních datových služeb. Poruchu jsem nahlásil telefonicky 21.10.2020, přičemž technici, kteří poruchu řešili, se od té doby neozvali. Následně jsem řešil přes Moje02. Dnes mi po 9 dnech bylo sděleno dvakrát telefonicky, že s ohledem na místní poptávku počtu připojených na vysílač není 02 schopna mi služby v dané kvalitě v rámci sítě ELT poskytovat. Bylo mi nabídnuto, abych si objednal technika za cca 499 Kč + si dokoupil další nájem hardwaru (99 Kč měsíčně), a to na službu 5G, aby služby (možná) fungovaly jako dříve. 02 ani údajně v dohledné době nechystá posílení kapacitu signálu v lokalitě Jenštejn. S tímto řešením nesouhlasím. 02 mě více než týden ignorovala, datové služby přes WiFI vedou k přerušování konferenčních hovorů na MS Team a obecné špatné kvalitě datových služeb a sítě (bad network quality) a nemožnosti užívat službu 02 TV (dva modemy). Uzavřel jsem s 02 smlouvu na služby, z nichž některé prokazatelně nefungují a společnost 02 není ochotna bez dalších podmínek smlouvu dodržet (další peníze od zákazníka). Místo omluvy a rychlého zprovoznění kvalitní služby a kompenzací za neposkytování služeb v dohodnutém rozsahu po 9 dnů (+ nutnosti dokoupení dat na mobil), po mě chce 02 další dodatečné úplaty jako podmínku řešení. U 02 jsem cca 17 let, platím měsíčně vysoké částky a způsob tohoto řešení poruchy je pro mě neakceptovatelný.
1. Zprovoznění kvalitní služby 02 dle stávající služby, tj. tak, jak fungovala ještě před dvěma měsíci, a to bez zbytečného prodlení a dalším podmínek či úplat.
2) Sleva za nemožnost kvalitního využívání datových služeb od 21.10.2020 do zprovoznění kvalitních datových služeb podle bodu 1.
3) Neplacení služeb 02 TV (dvě stanice) za nemožnost kvalitního využívání datových služeb od 21.10.2020 do zprovoznění kvalitních datových služeb podle bodu 1 (dnes se už v podstatě 02 TV vůbec nefunguje).
4) Neúčtování dodatečných přikoupených dat na jakémkoliv mobilním zařízením v rámci zákaznického účtu od 21.10 do zprovoznění kvalitních datových služeb podle bodu 1.
Není-li 02 schopna služby v náležité kvalitě poskytovat, měla by solidně přijít a začít jednat o ukončení stávajících smluv. Prodlužování tohoto stavu, kdy si dalšími úplatami žádá o zaplacení dodatečných nákladů, které ji vznikají s dodáním služby, nemůže přenášet na spotřebitele (klienty).
Nebylo-li možné službu využít nebo ji využít jen částečně, kvůli závadě na straně společnosti, je společnost povinna zajistit odstranění závady a přiměřeně snížit cenu nebo po dohodě se zákazníkem zajistit poskytnutí služby náhradním způsobem.
Zákazník by měl v souladu s § 64 odst. 7 zákona o elektronických komunikacích službu u společnosti reklamovat a žádat nápravu (požadovat přiměřené snížení ceny nebo zajištění služby náhradním způsobem). Společnost je povinna vyřídit reklamaci bez zbytečného odkladu, nejpozději do 1 měsíce ode dne doručení reklamace. Doručení vyřízení reklamace musí být provedeno prokazatelným způsobem.
V případě, že společnost reklamaci zamítne nebo uplyne lhůta pro její vyřízení, může se zákazník do jednoho měsíce ode dne doručení vyřízení reklamace (nebo uplynutí lhůty pro její vyřízení) obrátit na Český telekomunikační úřad s námitkou proti vyřízení reklamace (vzorový formulář je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/clanek-3295/namitka-k-ceskemu-telekomunikacnimu-uradu-proti-vyrizeni-reklamace-sluzby-elektronickych-komunikaci). Řízení je zpoplatněno (100,- Kč) a pracovníci Českého telekomunikačního úřadu na základě dodaných podkladů rozhodnou, zda společnost postupovala správně, či ne.
mrzí mě, že jste měl důvod k vyjádření nespokojenosti. Váš podnět řešíme již jako reklamaci, kterou jsme dne 3.11.2020 na základě tohoto podnětu přijali do systému. Lhůta na vyřízení je jeden měsíc. Vyjádření poté obdržíte na váš kontaktní email.
Anna Typovská
Guru pro Social Media, O2