Na cestě z Hradce Králové jsme se zastavili natankovat na Benzině za Litomyšlí. Po natankování benzínu skútr nestartoval a musel být odvezen do opravny. Skútr starý méně jak jeden rok, najeto pár tisíc kilometrů. Reklamace neuznána kvůli nečistému palivu.
benzin EFECTA 95
Poskytnout úhrady na opravu skútru. Zvýšit kontrolu kvality benzínu.
Státní dozor nad kvalitou prodávaných pohonných hmot u provozovatelů čerpacích stanic provádí Česká obchodní inspekce, která je oprávněna ke kontrole jakosti paliv a odebrání vzorků motorových paliv, u nichž je pak na základě odborné analýzy posuzováno, zda vyhovují stanoveným jakostním parametrům technických norem. Spotřebitel může v případě podezření na nevyhovující jakost zakoupeného paliva, podat podnět dozorovému orgánu k provedení kontroly jakosti paliva u prodejce. Podnět lze podat přímo na stránkách ČOI prostřednictvím webového formuláře (https://www.coi.cz/podatelna/).
Pokud by byla prokazatelně zjištěna příčinná souvislost mezi zjištěným nejakostním palivem a v důsledku toho vzniklého poškození skútru spotřebitele, pak by vznikl spotřebiteli nárok na náhradu vzniklé škody.