V prosinci 2012 jsme dceři koupila džíny zn. Lee, po půl roce byly v rozkroku prodřené. Dcera je hubená, velikost byla odpovídající, a nebyly nošené denně. Bohužel jsem reklamaci odkládala a podala ji až letos v červenci.
Tak nějak jsem předpokládala, že bude uznána, kvalitní značková věc by takhle dopadnout neměla, i ze stánku vydrží déle. Opak byl pravdou, reklamace byla zamítnuta "Poškození vzniklo v místě, kde při běžném užívání výrobku dochází k působení zvýšené mechanické námahy. V této chvíli již nelze jednoznačně určit, zda se jedná o výrobní vadu, mechanické poškození či běžné opotřebení. Uplatnění nároku na reklamaci a odstoupení kupujícího od smlouvy je tudíž neoprávněné".
Už jsem se dívala i znalce, klidně bych šla i do sporu, ale určí znalec opravdu příčinu? Teď už vím, že jsem je měla reklamovat hned, ale i kdyby se to projevilo až po roce nošení, u tohoto druhu oblečení by se to podle mě stejně nemělo stávat.
Dámské kalhoty LEE L331ARPB 28-31, černé
Výměnu za jiné zboží ve stejné hodnotě (tento typ už není nejspíš skladem) nebo vrácení peněz.
Spotřebitel může uplatnit reklamaci po dobu 24 měsíců od převzetí věci. Neměl by však výrobek s vadou nadále užívat, protože v takovém případě by mohlo dojít k rozšíření vady a do úvahy by připadala spoluúčast spotřebitele nebo i zamítnutí reklamace (dle míry poškození).
V této fázi je na spotřebitelce, aby pokud s výsledkem reklamace nesouhlasí, prokázala prodávajícímu, že se o vadu jedná. Nejvěrohodnějším důkazem je znalecký posudek. Otázky týkající se jeho vyhotovení doporučujeme spotřebitelce konzultovat přímo s vybraným znalcem. Seznam znalců je na www.justice.cz nebo na www.dtest.cz/soudni-znalci. V případě, že posudek vyjde ve prospěch spotřebitelky, má právo na řádné vyřízení reklamace a na úhradu znalečného.
Společnost JEANS MACHINE, a.s. byla o podané stížnosti informována, doposud však neprojevila zájem se k případu vyjádřit. Vzhledem k tomu, že služba VašeStížnosti.cz funguje na principu dobrovolnosti, jsme nuceni stížnost uzavřít. Případný spor tak bude možné řešit pouze v občanskoprávním řízení.