Dobry den obracim se na Vas s prosbou o radu,dne 8.8.2014 jsme uzavrely smlouvu na elektrinu s comfort energy,meli jsme prestupovat z Cezu kde mame smlouvu na dpbu neurcitou,avsak se stala vec kdy nas kontaktoval Cez a dal na lepsi nabidku aby js.e u nich zustali,my jsme na zaklade toho podepsali zpredvzeti smlouvy a odstoupeni na comfort (bohuzel to bylo 26.9) BOHUZEL zarovky ktere jsme dostali ZDARMA podotykam znova zdarma.neplatila se ani zde uvedena 1kc,tak nam za ne bude uctovana pokuta 2000kc bez dph!!!!
OTAZKA tedy zni lze odstoupit od kupni smlouvy jinak nez podle podminek vni uvedenych?
Je normalni ze lze uzavirat kupni smlouva na zbozi ke smlouve o sdruzenych dodavkach el+pl?
zarovky zdarma
Vyjadreni co se prava tyce a moznosti vraceni zarovek bez sankce
Nárok na odstoupení od smlouvy, která byla uzavřena mimo prostory obvyklé k podnikání, vyplývá ze zákona. S realizací tohoto práva nelze spojit dle § 1818 občanského zákoníku žádný postih.
Společnost na kupní smlouvě deklaruje, že uzavřené smlouvy jsou na sobě nezávislé. Pokud by to tak skutečně bylo, nebylo by možné s odstoupením od smlouvy o sdružených službách spojovat změnu podmínek druhé smlouvy. Takové jednání v podstatě naplňuje definiční znaky postihu za odstoupení od smlouvy a jako k nepřiměřenému ujednání by se k němu nepřihlíželo.
Ze samotného obsahu smlouvy je ovšem zřejmé, že kupní smlouva je závislá na smlouvě o sdružených službách. Občanský zákoník stanoví, že v případě, kdy dojde k zániku závazku některé ze závislých smluv bez uspokojení věřitele (v tomto případě realizovaným právem na odstoupení), dojde ke zrušení ostatních závislých smluv s obdobnými právními účinky. Z toho lze dovodit, že odstoupením od smlouvy o sdružených službách, dochází k zániku kupní smlouvy, jejíž výhodnější podmínky jsou vázány na platnou smlouvu o dodávkách. Spotřebitel by měl v takovém případě vrátit žárovky a společnost by měla vrátit zaplacené finanční prostředky.
níže zasíláme informace k podání pana Halbicha.
Jelikož neznáme konkrétní údaje odběratelky, nejsme schopni relevantně posoudit oprávněnost tvrzení uvedených v její stížnosti. Stejně tak nevidíme podklady, které byly odběratelkou zaslány k prostudování pro Váš právní názor. Pravdou však je, že pokud odběratelka odstoupila od Kupní smlouvy na LED žárovky dnem 29. 6. 2014, za uzavření smlouvy dne 8. 8. 2014, tak nesplnila nejen zákonem stanovenou lhůtu pro takové odstoupení, pak ani lhůtu poskytnutou dodavatelem a to 30 dní od podpisu Smlouvy. Zároveň si dovolíme rozporovat právní závěry ve smyslu závislosti smlouvy o sdružených službách dodávek a Kupní smlouvy na LED žárovky. Pokud odběratel ukončí smlouvu o sdružených službách dodávky, Kupní smlouva na LED žárovky nepozbývá automaticky platnost. Tato zůstává v platnosti i nadále, pouze zaniká výhodnost nabídky pořízení LED žárovek za 1 Kč a zákazník se stává povinen uhradit hodnotu tovaru v plné výši a tedy 2 tis. Kč. Stejně tak, pokud by Zákazník využil svého práva na odstoupení od Kupní smlouvy na LED žárovky ve lhůtě 30 dní, smlouva o sdružených službách dodávky komodity tím nezaniká. Domníváme se, že Zákazníkovi je zcela jasně a férově prezentována jeho možnost na ukončení obou smluv a podmínky takové výhodnější nabídky koupi LED žárovek.
Monika Schneiderová
Zánik výhodnosti nabídky kupní smlouvy jako následek odstoupení od smlouvy o dodávkách energií je schopný fakticky odradit spotřebitele od realizace tohoto práva a může být na něj nahlíženo jako na sankci za odstoupení, která je v rozporu s ustanovením § 1818 občanského zákoníku. Naopak je jasné, že kupní smlouva je za uvedených podmínek závislá na existenci smlouvy o dodávkách. I kdyby to tak nebylo, zmíněné ustanovení by v rozporu s požadavkem přiměřenosti zakládalo významnou nerovnováhu práv nebo povinností stran v neprospěch spotřebitele.
Vzhledem k tomu, že se společnost k případu již delší dobu nevyjádřila, prosíme spotřebitele o sdělení, v jaké fázi se stížnost nyní nachází, případně o její uzavření.
Žádná ze stran již nevyužila možnosti reagovat. Protože je služba VašeStížnosti.cz založena na principu oboustranné dobrovolnosti, jsme nuceni stížnost uzavřít.