na konci května 2020 jsme u společnosti Alza zakoupili kočičí škrabadlo pro měsíční kotě. Když naše půl roční kotě 6.11.2020 odpočívalo na horní desce škrabadla upevněné na škrabacím sloupu šroubem, došlo k prasknutí plastového závitu uvnitř škrabacího sloupu, jehož následkem se uvolnil šroub a deska společně s půlročním kocourkem se zřítily k zemi.
Ihned jsme se proto obrátili na Alzu a škrabadlo reklamovali. Žádali jsme pouze o výměnu vadného škrabacího sloupu.
Bohužel nám přišla ze strany prodejce zamítavá odpověď s tím, že se jedná o mechanické poškození. Žádali jsme o detailní vyjádření a přezkoumání reklamace, od té doby jsme bohužel neobdrželi žádnou odpověď.
Není nám jasné, jak jsme tomuto "mechanickému poškození" mohli předejít. Při instalaci byly utaženy 2 šrouby a od té doby na škrabadle odpočíval půl roční kocour při současné váze 3,5 kila. Na stránkách prodejce není uvedena nosnost tohoto škrabadla ani doporučený váhový limit kočky. Navíc druhý instalovaný škrabací sloup je v pořádku bez jakékoliv závady.
Z našeho pohledu se evidentně jedná o nekvalitní součástku, která nám byla prodána, a žádáme o její výměnu.
Prosím o přezkoumání reklamace.
MAGIC CAT odpočívadlo Alexia 35 × 35 × 109 cm modré
Žádáme výměnu vadného kusu.
Uplatní-li spotřebitel reklamaci v prvních šesti měsících od převzetí věci, má se dle ustanovení § 2161 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, za to, že věc byla vadná již při převzetí. Důkaz opaku provádí prodávající, pokud reklamaci zamítá. Odůvodnění zamítnutí reklamace by se tedy mělo vztahovat k prokázání skutečnosti, že věc nebyla vadná při převzetí, a také se musí vztahovat k vytýkané vadě. Vzhledem k síle domněnky nepovažujeme za prokázání opaku pouhé obecné tvrzení, ale ideálně prokázání opaku odborným, nejlépe znaleckým posudkem.
Pokud prodávající reklamaci zamítne a písemně odůvodní, ale spotřebiteli důvody zamítnutí nepřijdou příliš přiléhavé na tuto situaci, může se spotřebitel ještě před zahájením sporu obrátit na soudního znalce pro vypracování znaleckého posudku, kterým poté bude rozporovat odůvodnění zamítnuté reklamace. Vyjde-li posudek ve prospěch spotřebitele, je nutné se opět obrátit na prodejce (nejlépe formou doporučeného dopisu s dodejkou) s odstoupením od smlouvy z důvodu nevyřízení reklamace včas a řádně, což prokazuje právě přiložený posudek znalce. Cenu posudku lze oprávněně požadovat jako účelně vynaložený náklad spojený s reklamací (k tomu shodně Krajský soud v Hradci Králové sp. zn. 19 Co 470/2005 nebo Městský soud v Praze sp. zn. 11 Co 438/2001). Seznam znalců je k dispozici na internetové stránce Ministerstva spravedlnosti ČR www.justice.cz nebo na www.dtest.cz/soudni-znalci.
Dobrý den, ohledně reklamace jsem zjišťovala podrobnosti na odpovědném oddělení a zjistila jsem, že na produkt byla založená nová reklamace. Dále byl řádně zaslán do autorizovaného servisu. Po vyřízením servisem bude zákazník informován e-mailem a sms zprávou. Na vyřízení reklamace je 30 dní. Přesto však věřím, že vyřízení bude mnohem dříve. Pána Kupku (dále uveden v dokladu reklamace) jsem o tomto také informovala e-mailem. Přeji hezký zbytek dne, Andrea, péče o zákazníky
Stížnost přeřazujeme na spotřebitele, aby mohl po vyřízení reklamace prodejcem informovat o způsobu jejího vyřízení, případně stížnost uzavřít.
po 14 dnech od založení nové reklamace nám přišlo vyjádření, že reklamace byla opět zamítnuta, bohužel bez jakéhokoliv dalšího komentáře. Schází nám tedy jasný důkaz, že zboží NEbylo vadné již při převzetí, které by měl prodejce dokázat. Dále mě zarazila odpověď paní Andrey ze zákaznického servisu, že byl produkt po založení nové reklamace ŘÁDNĚ zaslán do autorizovaného servisu. Při první reklamaci tomu tak nebylo? Jak je možné, že jsme v prvním případě získali zamítavou odpověď do 24 hodin a v případě druhé reklamace až po 14 dnech? Dále mě zaráží skutečnost, že zboží bylo staženo z nabídky eshopu. Pokud by se u tohoto škrabadla nezjistila závada a jednalo by se o bezproblémový produkt, jaký by měl prodejce důvod k jeho stažení?
Od Alzy žádáme jasné odůvodnění zamítnutí reklamace, které se vztahuje k prokázání skutečnosti, že věc nebyla vadná při převzetí, ideálně podložené odborným posudkem, a od dTestu vyjádření, jak postupovat v případě, že nám nebude poskytnut.
Děkuji, s pozdravem,
Eva Předotová
Kromě odpovědi na dotaz spotřebitelky doplňujeme, že závěr, že pro vyvrácení domněnky vadnosti zboží dle § 2161 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, nestačí obecné tvrzení, nýbrž je potřebné odborné posouzení, nejlépe znalecký posudek, vyplývá také z rozhodnutí Městského soud v Brně, č. j. 36 C 240/2014-39.
Pro další postup v situaci, na kterou se spotřebitelka dotazuje, si dovolíme odkázat na naše úvodní vyjádření, resp. na jeho druhý a třetí odstavec. Věc tedy bude potřebné od společnosti za účelem dalšího řešení věci převzít, avšak pokud spotřebitelka se závěrem reklamace nesouhlasí je vhodné při převzetí tento nesouhlas písemně zaznačit do reklamačního protokolu, případně ponechat u společnosti zvlášť.
Stížnost přeřazujeme na společnost, aby měla možnost reagovat.
děkuji za reakci. Z naší strany byl vystaven dobropis, který byl následně proplacen. Záležitost tedy považujeme za uzavřenou.
Děkuji, Dita, péče o zákazníky
Stížnost tedy přeřazujeme na spotřebitelku a žádáme jí o potvrzení informace a případné uzavření případu.
Komentář: Děkujeme dTestu za pomoc v řešení celé situace, která nakonec byla vyřešena k naší spokojenosti vystavením dobropisu ze strany prodejce.