Po provedení přípravy přepojení na 3fázový jistič jsem byl 24.7.2019 informován, že byl požadavek na zvýšení předán distributorovi (E.ON) a DO 10 DNŮ se dozvím PLÁNOVANÝ TERMÍN práce (aby můj elektrikář přepojil předpřipravený vnitřní jistič). O termínu jsem však informován nebyl a dne 1.8. (po 5 dnech) se na zahraniční dovolené z mailu E.ONu dozvěděl o provedení práce. Tak byl přerušen přívod elektřiny do bytu a po návratu 3.8. jsme tak zjistili, že „vytekla“ lednice a mrazák, a den a půl museli fungovat v bytě bez proudu.
E.ON sdělil, že plánovaný termín předal spol. innogy, tu jsem kontaktoval vzápětí, odeslal vyjádření a foto a očekával vyřešení reklamace - uznání chyby spočívající v nepředání informace o termínu servisní práce a následný dialog vedoucí ke kompenzaci. Reklamace však byla opakovaně zamítnuta: že E.ON práci provedl správně (nezpochybňoval jsem), že jsem se po 10 dnech neozval (práce byla provedena dříve) a nyní bylo sděleno, že na další podněty již nebudou reagovat.
Očekával jsem finanční kompenzaci za zkažené potraviny a ostatní vzniklé problémy - skutečně nevidím, kde by na mé straně mohla být vina, když nám byl "svévolně" bez informování odpojen přívod elektřiny.
Pokud byl mezi spotřebitelem a společností ujednán určitý postup, nemůže se společnosti od tohoto postupu bezdůvodně odchýlit. Byla-li součástí ujednání i oznamovací povinnost, která nebyla následně řádně a včas splněna, mohlo by se jednat o porušení smluvní povinnosti. Spotřebitel by v takovém případě měl nárok na náhradu škody ve smyslu § 2913 občanského zákoníku, přičemž z obsahu stížnosti plyne, že škoda skutečně vznikla, a bylo tomu tak v důsledku přerušení dodávky elektrického proudu.
Dále může spotřebitel využít možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Více informaci k uvedené službě lze nalézt na webové adrese www.adr.coi.cz.