Dobrý den, v létě jsem si koupila na mall.cz telefon Xiaomi Redmi Note 9. Od začátku se telefon sekal, vyskakoval z aplikací atd. Cca po měsíci jsem ho dala na reklamaci, vrátil se se statusem: Závada nenalezena. Od prvního dne ovšem zlobil zase. Na rady servisu jsem aktualizovala a několikrát dělala tovární nastavení, telefon stále zlobil, až zkolaboval úplně. Donesla jsem ho opět na reklamaci, jež byla ukončena tak, že se závada neprojevila. Telefon samozřejmě zlobí i nadále. Na mall.cz mi bylo jak na Fb chatu, tak po telefonu oznámeno, že s tím nic neudělají a že si ho mám reklamovat pořád dokola. Závad je více než 12, na reklamaci jsem s telefonem zaslala i screeny různých záseků, vibrací, zdvojených obrazovek atd., ale podle nich je telefon v pořádku.
Xiaomi Redmi Note 9 Forest Green , sériové číslo: 27991/K0RS06878
Chci vyměnit zboží za nové nebo vrátit peníze
Pokud prodávající tvrdí, že se závada neprojevila, doporučujeme při přebírání věci z reklamace spotřebiteli ihned na místě ověřit si náležité fungování věci, pokud by byla však reklamace byla znovu zamítnuta prodejcem a v souladu se zákonem náležitě odůvodněna, doporučujeme zaznamenat na vystavený reklamační protokol svůj nesouhlas. Následně je vhodné vyhledat soudního znalce z oboru a reklamovanou vadu výrobku s ním zkonzultovat a případně si nechat vyhotovit znalecký posudek. Seznam znalců je k dohledání na internetové stránce Ministerstva spravedlnosti ČR www.justice.cz nebo na www.dtest.cz/soudni-znalci, kde si spotřebitel může vybrat dle oboru a kraje. Se znalcem je vhodné se předem domluvit na ceně znaleckého posudku a době jeho vyhotovení.
Vyjde-li takto podaný znalecký posudek ve prospěch spotřebitele, bude prokázáno, že reklamace je důvodná. V takovém případě je značným způsobem posílena důkazní pozice spotřebitele, který se může znovu obrátit na prodávajícího (nejlépe formou doporučeného dopisu s dodejkou) s odstoupením od smlouvy z důvodu nevyřízení reklamace včas a řádně, což prokazuje právě přiložený posudek znalce. Cenu posudku lze oprávněně požadovat k úhradě po prodejci jako účelně vynaložený náklad spojený s oprávněnou reklamací, jakož i další náklady spojené s uplatněním této reklamace (jízdné, poštovné). Pro případné občanskoprávní řízení ve věci této reklamace by měl spotřebitel silné důkazní postavení.
Nebude-li možné spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitel možnost obrátit se na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci, popřípadě řešit spor soudní cestou. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese https://www.coi.cz/informace-o-adr/.