Na internetu jsem si našel prodej nemovitosti. Nemovitost byla v exekuci a tedy byla v aukci na kterou jsem se registroval. Společnost si účtuje 5000,- za podání informací o dražebním jednání. Nemovitost, ale byla z aukce stažena ještě před proběhnutím dražby. Společnost teď po mně žádá uhrazení tohoto poplatku. A mně přijde absurdní, abych platil za informace, které mi byli k ničemu, když dražba neproběhla a já se nemohl účastnit aukce a popřípadě si nemovitost koupit. Se společnosti jsem se snažil telefonicky spojit, ale neúspěšně.
inzerát 2321scc
Požaduji, aby společnost uznala neplatný nárok na registrační poplatek ve výší 5000,- v rámci okolností.
Pokud došlo k registraci (na adrese https://www.s-drazby.cz/registrace.html) až po 26. 2. 2020, spotřebitel byl velmi pravděpodobně poučen o tom, že registrace je zpoplatněna. Společnost totiž na přelomu února a března provedla úpravu spočívající v tom, že tuto informaci před tlačítko „Registrovat se“ doplnila. Vzhledem k tomu, že je hned za touto informací umístěn také odkaz na aukční podmínky a ceník, nelze již tvrdit, že spotřebitel nebyl o zpoplatnění registrace poučen. Dodáváme však, že pro účely jasného informování by dle našeho názoru bylo vhodnější ještě uvádět částku, kterou je nutné zaplatit rovnou, či ji aspoň v ceníku odlišit od ostatních. Připojujeme také varování Exekutorské komory ČR: https://www.ekcr.cz/1/aktuality-pro-media/2683-exekutorska-komora-varuje-ceskym-internetem-se-siri-podvodne-drazby?w=. Tolik k upozornění na změněný přístup společnosti ve věci "způsobu informování spotřebitele o cenách".
Společnost podle platného ceníku účtuje poplatek 5 000,- Kč za "zajištění informací ke klientem poptávané dražbě a e-mailovou podporu."
Z toho plyne, že poplatek není vázán na skutečnost, zda nakonec aukce skutečně proběhne. Centrum aukcí.cz s.r.o. je zprostředkovatelem informací, nikoliv organizátorem aukce, a tudíž nenese odpovědnost za její provedení.
Pokud společnost deklarované služby (viz výše) neposkytla, jednalo by se dle našeho názoru o bezdůvodné obohacení na straně společnosti. Kdo se bezdůvodně obohatí, má povinnost vydat ochuzenému, oč se obohatil (k tomu viz § 2991 občanského zákoníku).
Dobrý den pane Provazníku, zcela se ztotožňujeme s názorem dTestu. O poplatku jste byl informován dostatečně a z naší strany není možné přebírat odpovědnost za nerealizaci dražby, toto opravdu není v naší kompetenci, tedy souhlasíme s názorem dTestu, který je uveden shora.