Dobry den,
Pozaduji kompenzaci za presunuti meho letu z 1. na 2. prosince 2020 bez uvedeni jakehokoliv pochopitelneho duvodu. Let mel byt z Prahy do Londyna (letiste Heathrow).
Informace o zruseni letu a presunu me letenky mi dorazila dnes, 26/11/2020. Na zakaznicke lince me informovali, ze duvodem zruseni letu jsou uzavrene hranice, coz samozrejme neni pravda (!!). Pry se behem listopadu a az do 2. prosince do UK neleta. Nasledne mi zakaznicka podpora nabidla letenku na 30. listopadu. Prosim povsimnete si, ze zakaznicka podpora nejenom ze neuvadi pravdive informace (do UK se samozrejme leta, Heathrow behem roku 2020 urcite zavrene nebylo), ale navic si protireci. Prohlaseni typu: 'na Covidovem semaforu jsme pro Anglii cervena zeme, tak nas tam nepousti' (to mi skutecne operatorka tvrdila) jsou zkratka lzive. Navic mi pak byla nabidnuta letenka na 30. listopadu (kdy se podle puvodne uvedene informace do UK neleta, protoze 'CR je cervena'). Prominte, ale kdyz uz rusite let napriklad proto, ze nemate dost plne letadlo, ocenila bych, kdybyste me aspon netahali za nos. Myslim to vazne - chapu, ze maji letecke spolecnosti potize, a kdybyste byli uprimni, tak se s tim spis smirim. Ale podavanim zavadejicich a nepravdivych informaci ve me CSA rozhodne nevzbuzuje duveru. Je to opravdu skoda.
Na 1. prosince jsem mela domluvenou dovolenou (ktera mi ted nejspis propadne) a 2. prosince si na presunuty let budu muset vzit dovolenou znovu). Dale jsem mela domluveny soukromy odvoz z letiste Heathrow. Neocekavany presun letu mi tak pusobi financni skodu (zbytecny den dovolene pri prepoctu na muj denni (cisty) plat vychazi zhruba na £140, plus odvoz 2/12/2020 nebudu mit zdarma, ale za £39). To za predpokladu, ze 2. prosince opravdu poletime - pokud dojde k dalsim neocekavanym presunum, me financni ztraty porostou. A to ani nemluvim o stresu a casu ktery ted stravim reorganizovanim cesty/dovolene, ktery mi tento necekany tah CSA zpusobil.
Cela vec me velice mrzi, protoze az doted jsem mela s CSA jen same dobre zkusenosti. Doufam, ze se jedna o ojedinely pripad a CSA se k me stiznosti postavi celem.
let KVB5MA
Pozaduji kompenzaci ve vysi 200 GBP. Konkretne za jeden den dovolene navic, ktery jsem si musela vzit, a za cestu z letiste do Oxfordu, kterou si ted budu muset zaplatit. Dekuji.
Dale by me potesila omluva a prehodnoceni pristupu k zakaznikum. Prosim budte uprimni - pokud let rusite, protoze neni plny, budte tak hodni, a reknete to. Jsme prece lide a snad chapeme, ze v 'dobe covidove' to aerolinky nemaji jednoduche. Podavanim zavadejicich informaci pouze nahlodavate duveru zakazniku - tedy moji rozhodne, bohuzel.. Dekuji.
Nároky cestujících při zrušení letu se řídí Nařízením Evropského parlamentu a Rady č. 261/2004, kterým se stanoví společná pravidla náhrad a pomoci cestujícím v letecké dopravě v případě odepření nástupu na palubu, zrušení nebo významného zpoždění letů (dále jen "Nařízení").
Dle tohoto Nařízení se zrušením letu rozumí neuskutečnění letu, který byl dříve plánován a na který bylo rezervováno alespoň jedno místo. Dle čl. 5 nařízení platí, že v případě zrušení letu je dotčeným cestujícím nabídnuta provozujícím leteckým dopravcem pomoc v souladu s čl. 8 Nařízení.
Cestující, jehož let byl zrušen, má právo zvolit mezi náhradou pořizovací ceny letenky spolu s případným zpátečním letem do původního místa odletu, a to při nejbližší příležitosti, nebo přesměrováním za srovnatelných dopravních podmínek a při nejbližší příležitosti na jejich cílové místo určení, nebo přesměrováním za srovnatelných dopravních podmínek na jejich cílové místo určení v pozdější době podle přání cestujícího s výhradou dostupnosti míst.
Ohledně náhrady škody platí, že nebyl-li cestující s dostatečným předstihem informován, pak dle čl. 5 odst. 1 písm. c) ve spojení s čl. 7 Nařízení má cestující nárok na náhradu škody ve výši 250, 400 nebo 600 EUR, a to v závislosti na délce trasy, kterou měl cestující urazit.
Dle čl. 3 Nařízení je nutné, aby daný let začínal na letišti na území členského státu nebo pokud začíná na letišti nacházejícím se na území třetího státu, končí na letišti na území členského státu a zároveň je operován evropskou aerolinkou.
Společnost České aerolinie a.s. se rozhodla nevyužít možnosti smírného řešení sporů prostřednictvím služby VašeStížnosti.cz. Vzhledem k tomu, že je námi poskytovaná služba založena na principu dobrovolnosti, bude stížnost uzavřena. Podle vyjádření společnosti se mohou spotřebitelé obrátit se svými stížnostmi na oddělení vztahů se zákazníky prostřednictvím elektronického formuláře, který je k dispozici na adrese https://www.csa.cz/cz-cs/kontaktni-formular/. V případě, že spotřebitel již společnost kontaktoval a nebyl spokojen se způsobem, jakým byl jeho požadavek vyřízen, může se s návrhem na mimosoudní řešení sporu obrátit na Českou obchodní inspekci. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese https://www.coi.cz/informace-o-adr/.
V případě potřeby další právní konzultace se spotřebitel může obrátit na naši spotřebitelskou poradnu na telefonní lince 299 149 009.