Jelikož jsme prodali byt, kde byla dodavatelem plynu i elektřiny Pražská Plynárenská, domluvili jsme se s novým majitelem, že vše přepíšeme na něj. Pražské plynárenské jsme dodali veškeré dokumenty, které požadovali. Žádost byla podána 18.82020. Elektřina byla přepsána v říjnu, přišlo vyúčtování i peníze. Zálohy jsme platili přes Sipo. Plyn dodnes nepřepsali, dále nám stahují zálohy. Urgoala jsem to v půli října. Neměli žádné dokumenty od nás, je to divné, když elektřina přepsána byla. Znovu jsem jim je tedy přeposlala. Prý se to bude urhovat. Nic. Je to už skoro 2 měsíce a peníze z účtu odchází dál.
Přepis plynu
Ukončení smlouvy a vrácení všech peněz.
Pokud byly splněny všechny podmínky pro přepis odběrného místa a byly k tomu dodány veškeré podklady, měl přepis proběhnout a popsaný postup společnosti se zdá být chybný. Případné vadné vyúčtování je nutné reklamovat (vzorový formulář je možné vyhledat na následující webové adrese www.dtest.cz/clanek-3289/reklamace-vyuctovani-elektriny-ci-plynu). Nebude-li spotřebitelce vyhověno, má možnost obrátit se na Energetický regulační úřad, který rozhoduje spory mezi zákazníkem a společností (více informací je možné vyhledat na webové adrese www.eru.cz/cs/informacni-centrum).
Ustanovení § 16 vyhlášky č 545/2006 Sb., o kvalitě dodávky plynu a souvisejících služeb v elektroenergetice, říká, že standardem lhůty pro vyřízení reklamace vyúčtování dodávky plynu je 15 dnů. Společnost dále musí do 30 kalendářních dnů ode dne doručení reklamace vypořádat rozdíl v platbách zákazníka způsobeného nesprávným vyúčtováním dodávek plynu.
Za nedodržení standardu lhůty pro vyřízení reklamace vyúčtování dodávky plynu poskytne společnost zákazníkovi náhradu dle § 16 odst. 3 písm. a této vyhlášky, tedy 750 Kč za každý i započatý den prodlení.
Nedůvodně stržené platby je možné požadovat zpět jako tzv. bezdůvodné obohacení podle § 2991 občanského zákoníku.
Dále může spotřebitelka využít možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Více informaci k uvedené službě lze nalézt na webové adrese www.adr.coi.cz.