Rozhodl jsem se tímto Vás požádat o pomoc,nebotˇjsem se ve svém životě zatím nesetkal s tak bezprecedentním jednáním ze strany obch.společnosti registrované v obchodním rejstříku ČR ve vztahu k porušování obchodního zákoníku ČR.V říjnu 2020 jsem se rozhodl zakoupit inzerovaný produkt,t.j.
16ks žiletek MACH3 firmy Gillete prostřednictvím e-shopu postazdarma.cz,
objednávku jsem předem zaplatil,což byla patrně z mé strany chyba, a po cca 60 dnech mi byla zásilka doručena z Kyrgystánu prostřednictvím České pošty.Po rozbalení balíčku jsem zjistil,že zboží nebylo zabaleno v orig.papír.přebalu jak bylo na webu firmy,ale pouze v celofánu.Přesto jsem zkusil žiletku ve strojku použít a se zlou jsem se potázal,žiletka byla tak neuvěřitelně tupá,že jsem se málem pořezal,okamžitě jsem žiletku vyjmul,vyčistil a kontaktoval jsem dodavatele s žádostí o reklamaci,ten mi
v mailu odpověděl,že ztrácím právo na reklamaci,protože jsem 1 žiletku
z balení použil a tudíž,že z hygienických důvodů nelze reklamaci přijmout,
zdůrazňuji,že jsem od dodavatele nedostal řádný daňový doklad o zaplacení
i přes mé opakované urgence,k dodanému produktu chci poznamenat,že se patrně jednalo o již použité žiletky,vyčištěné ultrazvukem,nemohu opravdu uvěřit,že se taková obchodní společnost může vyskytovat na našem trhu a stavět se popsaným způsobem k procesu reklamace dle obchodního zákoníku.
Chtěl bych Vás tímto požádat o pomoc v postupu vůči této podvodné firmě
a zároveň informovat společnost Gillete ČR,kdo zachází s jejím jménem
a prezentuje její výrobky.Předem děkuji za pomoc.
s pozdravem
Ing.Jan Lepič
Teplice
tel. 777291186
č.objednávky :1200219527
holicí břity MACH3 firmy Gillete
neodkladné zahájení reklamace ze strany dodavatelské společnosti,
vrácení nefunkčního zboží a zpětné vrácení peněz za objednaný produkt
včetně poštovních nákladů poškozeného
Odmítnout vyřízení reklamace (tzn. podnikatel se věcí vůbec nezabývá v reklamačním procesu) nebo zamítnout reklamační nárok (tzn. podnikatel se věcí zabývá, ale reklamaci zamítne), není možné s odůvodněním, že věc byla použita. Tento argument je relevantní tehdy, pokud spotřebitel odstupuje od smlouvy dle § 1829 občanského zákoníku bez udání důvodu. O to však v řešené věci nejde. V řešené věci jde o vyřízení reklamace, což je zcela jiná otázka.
Prodávající má dle ustanovení § 19 odst. 3 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, povinnost vyřídit reklamaci bez zbytečného odkladu. Nejdelší možná lhůta je přitom 30 dní. Jediná výjimka je v situaci, kdy se prodávající se spotřebitelem výslovně dohodne na delší reklamační lhůtě. Tato lhůta se dle rozsudku Nejvyššího soudu ČR spis. zn. 33 Cdo 3228/2009 ze dne 27. 7. 2011 vztahuje také na povinnost prodávajícího informovat spotřebitele o vyřízení reklamace.
Reklamovat zboží lze i prostředky umožňujícími dálkovou komunikaci. Lze tedy společnosti oznámit uplatnění nároků z vadného plnění např. skrze kontaktní e-mail. V tomto oznámení je vhodné popsat vady výrobku a navrhnout požadované řešení, lze přiložit i ilustrační video či fotografie vady. Prodávající pak na základě popisu může reklamaci (rovnou) vyhovět, anebo si od spotřebitele zboží vyžádat k posouzení vady. Lhůta v těchto případech běží ode dne uplatnění reklamace prostředkem umožňujícím dálkovou komunikaci; při případné přepravě zboží se lhůta staví po dobu této přepravy.
Pokud prodávající nevyřídí reklamaci ve stanovené době (30 dnů nebo individuálně sjednaná doba), jedná se o podstatné porušení smlouvy. Dle ustanovení § 2002 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, má v takovém případě spotřebitel právo odstoupit od smlouvy. Prodávající má po odstoupení povinnost vrátit spotřebiteli kupní cenu výrobku.
Domníváme se, že pokud prodávající reklamaci již zamítl (nebo se jí dokonce ani nezabýval v reklamačním procesu) kvůli "hygienickým důvodům" (tj. kvůli použití zboží), nejedná se o vyřízení reklamace řádně a včas. Z tohoto důvodu má podle nás spotřebitel právo na odstoupení od smlouvy pro podstatné porušení smlouvy.
Dobrý den, pane Ing. Lepiči,
je mi líto, ale toto "1200219527" není naše objednávka. Čísla objednávek z nákupní galerie Poštovné Zdarma začínají číslem 102 a mají 9 číslic. Ve Vašem případě se tedy jedná o objednávku z jiného eshopu, a to www.postazdarma.cz, jak i uvádíte ve své zprávě. Kontaktujte prosím tento obchod:
tel. číslo: +420 222 703 432 (PO-PÁ, 08-16h)
email: info@postazdarma.info
Přeji Vám zdárné dořešení situace.
S pozdravem a přáním hezkého dne,
Lucka B.
PoštovnéZDARMA.cz