O2 Family, s.r.o.

#46956Neupozornění na změnu cenových podmínek služeb roamingu

13.12.2020, před 4 lety

Lucie Grebeňová

Při vstupu na území Švýcarska na přelomu července a srpna 2020 jsem obdržela uvítací SMS, kde bylo uvedeno, že mi za hovory a textové zprávy budou účtovány stejné ceny jako v mé domovině, a to dle podmínek mého tarifu. V září roku 2020, kdy jsem ještě stále pobývala na území Švýcarska, však došlo ke změně podmínek roamingu, aniž bych o tom byla operátorem obeznámena. Když jsem tedy obdržela vyúčtování za zúčtovací období srpen/září 2020, byla jsem velmi překvapena několikatisícovou částkou. Upozornění od operátora na změnu podmínek jsem dostala až poté, co na mém účtu zaznamenal neobvykle vysokou částku. Domnívám se, že by operátor měl na tak zásadní změnu podmínek, kdy dochází k výrazné změně ceny za využívání služeb roamingu, klienta okamžitě informovat, a to například prostřednictvím dodatečné SMS. Věřím, že záznamy o tom, kteří klienti se v dané době nacházeli na území Švýcarska, operátor jistě měl, a tak mohl své zákazníky o této změně zavčas informovat.

Tarif: FAMILY Basic, Roaming: Svět Basic

Jsem zákazníkem operátora O2 spoustu let a se službami jsem vždy byla a stále jsem velmi spokojená, avšak tato záležitost mne velmi mrzí. Samozřejmě bych byla ráda, kdyby bylo možné zpětně minuty provolané po změně podmínek přepočítat a nacenit podle podmínek před jejich změnou a přeplatek mi vrátit(totiž fakturu jsem v termínu již řádně zaplatila). Pokud toto není možné, žádám jakoukoliv jinou přiměřenou kompenzaci za tuto nepříjemnost. Velmi děkuji za prozkoumání mé stížnosti a zvážení mé žádosti. S pozdravem Mgr. Lucie Grebeňová

11.1.2021 15:42, před 4 lety

Pokud spotřebitelka s vyúčtováním služeb nesouhlasí, je třeba uplatnit reklamaci. Reklamaci na vyúčtování ceny je spotřebitelka oprávněna uplatnit bez zbytečného odkladu, nejpozději do 2 měsíců ode dne dodání vyúčtování ceny za poskytnutou službu. Společnost je povinna vyřídit reklamaci bez zbytečného odkladu, nejpozději do 1 měsíce ode dne doručení reklamace. Doručení vyřízení reklamace musí být provedeno prokazatelným způsobem.

V případě, že společnost reklamaci zamítla, může se spotřebitelka do jednoho měsíce ode dne doručení vyřízení reklamace obrátit na Český telekomunikační úřad s námitkou proti vyřízení reklamace (vzorový formulář je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/clanek-3295/namitka-k-ceskemu-telekomunikacnimu-uradu-proti-vyrizeni-reklamace-sluzby-elektronickych-komunikaci). Řízení je zpoplatněno (100,- Kč) a pracovníci Českého telekomunikačního úřadu na základě dodaných podkladů rozhodnou, zda společnost postupovala správně, či ne.

Pokud byla spotřebitelka informována o ceně za poskytování služby s tím, že v informační SMS nebyla uvedena omezená platnost pro toto poskytování, mohla se oprávněně domnívat, že toto oznámení není časově omezené. Společnost, pokud měnila podmínky tarifu, měla spotřebitelku informovat o tom, že tak činí. To plyne jednak z její obecné povinnosti dle § 5 občanského zákoníku, jednak z povinnosti změnu obsahu závazku oznámit s předstihem dle § 63 odst. 6 zákona o elektronických komunikacích.

1.4.2021 13:13, před 4 lety

Dále může spotřebitelka využít možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Více informaci k uvedené službě lze nalézt na webové adrese www.adr.coi.cz.