Dobry den. Na Aukru jiz mam profil roky a prodavam drobnosti ale v desitkach aukci. Na jare 2020 jsem si pres mobilni aplikaci vlozil hromadu nabidek a nastavil u nich automaticke opakovani. Vlozeni aukce pres mobilni aplikaci bylo dle tehdy platnych VOP zdarma a nastaveni automatickeho opakovani probihalo a probiha vzdy se stejnou platbou jako pri vlozeni (takhle to je uvedene na strankach Aukra) - tedy take zdarma. V zari doslo ke zmene VOP a byla vypustena moznost vkladat inzeraty zdarma pres aplikaci (sazebnik 8.1.4). Od pulky rijna mi Aukro zacalo uctovat u automaticky obnovovanych nabidek poplatky za vystaveni a propagaci (za fotografie). Byly to sice korunove polozky, ale pri tom mnozstvi se celkova castka splha do stovek korun. Toto se delo automaticky a vsiml jsem si toho az s nejakym zpozdenim, nebot na Aukro nechodim denne. Po zjisteni skutecnosti jsem Aukro ihned kontaktoval pres zakaznicky vzkaz a bylo mi odpovezeno ze vse je vporadku.
Ovsem ve VOP maji jasne uvedeno, ze narok na poplatek vznika okamzikem vlozeni nabidky (v mem pripade na jare 0,- Kc) a dle bodu 11.1.1 aktualnich VOP nelze nove VOP uplatnovat na nabidky ktere byly zapocaty pred ucinosti novych VOP.
Pri vkladani nabidek vzdy clovek potvrdi v souhrnu kolik bude za vlozeni platit poplatek. Pri nastaveni opakovani vyskoci upozorneni ze se bude castka opakovane strhavat. Ja zadnou castku neodsouhlasil a presto mi ji od pulky rujna 2020 zacalo Aukro uctovat a nyni je po me v rozporu s VOP vymahana. Prosim o pomoc
Nejedna se o zadnou zavratnou castku - u me je to cca 500,- ale toto se muselo stat vsem uzivatelum aukra, kterych jsou desititisice a v souctu se jedna o obrovske penize ziskane o lidi protipravne, bez jejich vedomi.
Podotykam ze nemam problem platit za poskytnutou sluzbu pokud ji predem odsouhlasim a take nemam problem platit poplatek cca 7% z castky uskutecnenych obchodu. Tato marze Aukra je dost velka na to aby jim pokryla naklady a nemusi tedy jit cestou tohoto neopravneneho obohacovani.
Poplatky za vlozeni nabidky a jeji propagaci
Storno neopravnene nauctovanych poplatku systemem (cca 500,-) a systemove vyreseni tohoto problemu, ktery jiste potkal radu lidi. Jen ne vsichni si toho vsimli a ne vsem to stoji za reseni. V celkovem souctu se mouze jednat o statisicove sumy…
A napravu chybne komunikace pani na zakaznicke podpore, ktera mi stale tvrdila ze je s poplatky vse vporadku a me upozorneni na rozpor s VOP suse ignorovala. Mou zadost vyresit /vysvetlit problem telefonicky odmitla.
Jednostranná změna práv a povinností spotřebitele je v zásadě nepřípustná [§ 1814 písm. g) občanského zákoníku]. Výjimku představuje jednostranná změna obchodních podmínek (§ 1752 občanského zákoníku).
Nesplní-li podnikatel povinnosti stanovené v § 1752 občanského zákoníku - tzn. předem si se spotřebitelem nesjedná možnost budoucí jednostranné změny, včas ho o této změně neinformuje, neumožní mu smlouvu vypovědět atd. - není jednostranná změna obchodních podmínek vůči spotřebiteli účinná. Jinými slovy, jeho vztah se i po účinnosti nových obchodních podmínek řídí těmi obchodními podmínkami, které byly účinné v době, kdy vztah uzavíral.
Byla-li služba dle původně platných obchodních podmínek bezplatná, je pro spotřebitele v případě, že nebyla řádně provedena jednostranná změna (k tomu viz výš), bezplatná i nadále.
Dále může spotřebitel využít možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Více informaci k uvedené službě lze nalézt na webové adrese www.adr.coi.cz.