v prosinci 2008 jsme uzavřeli smlouvu na stavení spoření. Ve smlouvě je uvedeno, že poplatek za vedení účtu bude činit 210 Kč/rok. Nyní nám přišel dopis, že poplatek za vedení účtu se zvyšuje z 25 Kč za měsíc na 50 Kč za měsíc. Pokud s tím nesouhlasíme, můžeme spoření ukončit.
Je to možné, chtěli jsme šetřit ještě další rok, než dosáhneme cílové částky.
Předem děkuji za radu
Fialová
Radu
Zákon o stavebním spořením říká, že smlouva musí obsahovat do ukončení doby spoření, nejdéle po dobu 6 let ode dne jejího uzavření, výši úplaty nebo způsob stanovení výše úplaty za vedení účtu stavebního spoření, zřízeného a vedeného k přijímání vkladu účastníka, a za služby nezbytně související s vedením tohoto účtu, přičemž způsob stanovení výše úplaty nesmí být závislý jen na vůli stavební spořitelny. Nezbytně souvisejícími službami s vedením účtu podle věty první jsou takové služby, jejichž poskytování ukládá stavební spořitelně obecně závazný právní předpis, nebo takové služby, jejichž poskytnutí nemůže účastník, který řádně plní závazky ze smlouvy, odmítnout bez toho, aby to pro něj mělo nepříznivý následek znamenající ztrátu nároku na státní podporu. Záleží, jakým způsobem jsou ve smlouvě nastaveny podmínky pro možnost změny a zda odráží objektivně stanovená kritéria a nikoli libovůli stavební spořitelny.
Společnost Wüstenrot - stavební spořitelna a.s. nereagovala na naši výzvu k řešení stížnosti. Vzhledem k tomu, že je námi nabízené mimosoudní řešení sporů založeno na principu dobrovolnosti, bude stížnost pro nereakci subjektu uzavřena.