LIP distribution s.r.o.

#47135Neuznání vracení zboží

18.12.2020, před 4 lety

Kristýna Zajícová

přes e-shop Megaskate.cz jsem zakoupila zimní bundu za 4196,- bundu jsem po 2 dnech vrátila jelikož mi vůbec neseděla. Přišla mi odpověď, že vracení zboží neuznávají, jelikož jsem nedodala visačky a bunda je cítit vůni, že jsem ji očividně nosila a nabízejí mi pouze 50% z částky. Visačky při vybalení na bundě vůbec nebyly! A maximálně při zkoušení mohla načichnout mou vůni, jelikož je to silný parfém. Argumentovala jsem tím, že visačky na bundě vůbec nebyly a jelikož se díky pandemii musí všechno zboží dezinfikovat aby ho mohli poslat bundu opět do prodeje, tím pádem bundu vyčistí a parfém nebude cítit, tak takové argumenty absolutně neberou v potaz. Prosím o pomoc, nemám ani bundu ani peníze.
Děkuji.

Zimní bunda Billabong colder weather XS

Vracení peněz

21.1.2021 14:24, před 4 lety

Při koupi zboží na dálku má spotřebitel dle ustanovení § 1829 odst. 1 písm. a) zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, 14 dnů od převzetí zboží nárok na to, aby u prodávajícího uplatnil možnost odstoupit od smlouvy bez udání důvodů.

V návaznosti na to má prodávající povinnost spotřebiteli dle ustanovení § 1832 odst. 1 občanského zákoníku vrátit do 14 dnů od tohoto odstoupení všechny peněžní prostředky včetně nákladů na dodání, které od něho na základě smlouvy přijal, stejným způsobem. Zákon připouští pozdržení platby jedině v případě, že spotřebitel ještě nevrátil zboží nebo neprokázal jeho odeslání. Pokud taková skutečnost nenastala, není důvod k pozdržení vrácení peněžních prostředků spotřebiteli. Spotřebiteli doporučujeme, aby si doklady prokazující odstoupení i odeslání zboží uschoval.

Spotřebitel při odstoupení od smlouvy odpovídá dle § 1833 občanského zákoníku prodávajícímu pouze za snížení hodnoty zboží, které vzniklo v důsledku nakládání s tímto zbožím jinak, než je nutné s ním nakládat s ohledem na jeho povahu a vlastnosti. Tento neurčitý pojem ("nakládání jinak, než je nutné s ohledem na povahu a vlastnosti zboží") je nutné vykládat euro konformním způsobem. Prodávající je tedy dle našeho názoru oprávněn snížit poměrně cenu zboží tehdy, nakládal-li s ním spotřebitel jinak, než jak by s ním mohl nakládat v kamenné provozovně (k tomu blíže viz bod 47 Preambule ke směrnici 2011/83/EU, dostupná z: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/PDF/?uri=CELEX:32011L0083&from=EN) a pokud tímto nakládáním došlo ke snížení hodnoty zboží.

Ze stížnosti plyne, že společnost snížení hodnoty zboží nenamítala, resp. neuvedla v čem ho spatřuje. Opřela svůj nárok na 50 % z původní ceny (cca 2 000,- Kč) pouze o to, že zboží bylo nošeno, nejen pouze vyzkoušeno. To samo o sobě však neznamená, že byla snížena jeho hodnota - navíc téměř o polovinu - a že je možné proto požadovat přiměřenou náhradu. I samotné prokazování nošení tím, že bunda byla cítit parfémem, se nám jeví jako problematické. Visačky nejsou nezbytné.

Spotřebitel má podle nás nárok na vrácení plné kupní ceny.

6.4.2021 11:30, před 4 lety

Dále může spotřebitelka využít možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Více informaci k uvedené službě lze nalézt na webové adrese www.adr.coi.cz.