Invia.cz, a.s.

#47222Nevrácení záloh za neuskutečněný zájezd

1 měsíc 30 dnů 1 hodina

22.12.2020, před 4 lety

Ivan Civín

Dne 5.5.2020 jsem požádal společnost o navrácení dosud vystavených záloh, nebo poskytnutí voucheru, pokud se zájezd neuskuteční. Na rekreaci jsem měl nastoupit 13.6.2020 a nikdo do té doby se mnou nekomunikoval. 16.6.2020 jsem důrazně požádal o navrácení zaplacených záloh. Místo toho jsem 22.6.2020 obdržel poukaz na zájezd. Na který se prý nevztahuje Lex voucher. To jsem samozřejmě nevěděl a nikdo mě na tuto skutečnost neupozornil. Navíc mám pokaz vystavený na dobu do 31.8.2021 a společnost mi tvrdí že je platný jen do 31.8.2020 Prý došlo k chybě při generování poukazu.
Marně žádám o navrácení zaplacených záloh, přesto že mi bylo již 65 let.
ID objednávky je: 6837908

Číslo poukazu 210523

Navrácení zaplacených záloh podle Lex Voucher §3.

21.1.2021 10:47, před 4 lety

Zákon č. 185/2020 Sb. stanovuje v § 3 odst. 1 tzv. ochrannou dobu, tedy dobu, o kterou se odkládá vrácení plateb uhrazených zákazníkem nebo v jeho prospěch za zájezd, jestliže tento peněžitý dluh vznikl pořadateli zájezdu (dále jen „pořadatel“) v důsledku odstoupení od smlouvy o zájezdu podle § 2535 nebo § 2536 odst. 1 písm. b) občanského zákoníku. V této ochranné době cestovní kancelář může vrátit uhrazené prostředky za zájezd pomocí poukazu.

V odst. 3 daného ustanovení je dále napsáno, že je-li zákazníkem osoba, která je ke dni doručení oznámení pořadatele o využití ochranné doby držitelem průkazu osoby se zdravotním postižením, osoba vedená v evidenci úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání, osoba těhotná, osoba čerpající mateřskou nebo rodičovskou dovolenou, osoba starší 65 let nebo osamělý rodič pečující o nezaopatřené dítě, ochranná doba končí oznámením zákazníka o odmítnutí poukazu na zájezd.

21.2.2021 13:11, před 4 lety