Celá problematika zde : https://www.pcstoura.cz/?p=273
Jedná se o to,že mi odmítají příjmou reklamaci bez originální účtenky a odmítají kopii účtenky.
Manželka dostala k vánocům elektrickou metli Karcher,která ovšem nefunguje.Tak jsme chtěli dárek reklamovat v Hornbachu Brno Herpěpická 3.Nejprve prý vůli Covidu-19 to nejde a následně prý kvuli tomu,že nemáme originální účtenku.Máme pouze kopii,jelikož strýc který dárek manželce si dělá pouze fotokopie do PC a originály neskladuje.
Jak jsemm se díval na internetu tak mají povinost mi reklamaci příjmout.
Karcher KB 5
Požeduji vyreklamování zboží.
Vzhledem k tomu, že reklamace je uplatnění práva spotřebitele z vadného plnění, musí spotřebitel prokázat, že vadný výrobek (nebo službu) zakoupil u podnikatele a kdy se tak stalo. Doklad o zakoupení však není povinným dokladem, který spotřebitel potřebuje k uplatnění svého práva z vadného plnění. Spotřebitel ale na druhou stranu musí v případě reklamace vadného zboží nějakým (jiným) způsobem prokázat, že kupní smlouvu konkrétního dne uzavřel právě s tímto prodávajícím. Kopie originálního dokladu o zakoupení je dostačující. Dle § 19 odst. 1 zákona o ochraně spotřebitele je prodávající povinen v takovém případě přijmout věc do reklamačního procesu.
Odmítnutí přijmutí výrobku nebo služby do reklamace je přestupkem dle § 24 odst. 7 písm. v) zákona o ochraně spotřebitele. Za tento přestupek je možné uložit pokutu až do 3 mil. Kč. Spotřebitel může o podezření ze spáchání správního přestupku informovat Českou obchodní inspekci.
Kromě toho má spotřebitel možnost odstoupit od smlouvy, neboť reklamace, kterou uplatnil, nebyla bezdůvodně včas a řádně vyřešena (resp. vůbec řešena), což zakládá podstatné porušení smluvních povinností prodávajícího.
Dále může spotřebitel využít možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Více informaci k uvedené službě lze nalézt na webové adrese www.adr.coi.cz.