Dobrý den, u cestovní kanceláře jsem si zakoupila zájezd o Egypta k moři. Po příjezdu jsme byly ubytováni v hotelu u kterého moře nebylo, pouze laguna. Koupání v otevřeném moři nebylo možné. Italské klienty hotel vozil hotelovým autobusem k vedlejšímu hotelu,kde se mohli koupat, nám tuto možnost nabídli pouze jednou za celý pobyt (12 dní). Při schůzce s delegátem jsem se ho zeptala, zda by se zde koupal, bylo mi řečeno, že on tu není od koupání,ale v práci. Tím z jeho strany byla celá situace vyřešena.
Současně jsem u této cestovní kanceláře řešila další reklamace: hluk v místě pobytu, stavělo se zde molo pro přístup do moře. Toto molo mělo 132 pilířů a ještě stále nebyl jeho konec v moři.
Po návratu jsem se obrátila na cestovní kancelář,kde jsou zájezd reklamovala. Z cestovní kanceláře mi bylo zasláno stanovisko: cestovní kancelář vše ověřovala na místě v hotelu a vše konzultovala s delegátem, který nám údajně nabízel jiný hotel. Stanovisko cestovní kanceláře je absurdní, delegát nám nikdy tuto možnost nenabídl.
Vrátit peníze za zakoupený zájezd.
Pořadatel odpovídá dle § 2552 zák. č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, spotřebiteli za splnění povinností ze smlouvy o zájezdu bez zřetele na to, zda v rámci zájezdu poskytují jednotlivé služby cestovního ruchu jiné osoby. Při porušení povinnosti, za niž odpovídá, nahradí pořadatel zákazníkovi vedle škody na majetku také újmu za narušení dovolené, zejména byl-li zájezd zmařen nebo podstatně zkrácen.
Nemá-li zájezd vlastnosti, o nichž pořadatel zákazníka ujistil nebo které zákazník vzhledem k nabídce a zvyklostem důvodně očekával, zajistí pořadatel nápravu, pokud si nevyžádá neúměrné náklady. Nezjedná-li pořadatel nápravu ani v přiměřené lhůtě, kterou mu zákazník určí, může si zákazník zjednat nápravu sám a pořadatel mu nahradí účelně vynaložené náklady.
Má-li zájezd vadu a vytkl-li ji zákazník bez zbytečného odkladu, má zákazník dle § 2540 občanského zákoníku právo na slevu z ceny ve výši přiměřené rozsahu a trvání vady. Nevytkl-li zákazník vadu zájezdu bez zbytečného odkladu vlastním zaviněním, soud mu právo na slevu z ceny nepřizná, jestliže pořadatel namítne, že zákazník své právo neuplatnil ani do jednoho měsíce od skončení zájezdu ani u něho, ani u osoby, která uzavření smlouvy zprostředkovala.
Pro výpočet výše nároku je možné využít tzv. Frankfurtskou tabulku slev. Tabulka není právně závazná, jedná se spíše o pomocné vodítko. Zde je k dispozici ke stažení Frankfurtská tabulka slev: http://www.dtest.cz/clanek-3723/jak-spravne-reklamovat-vady-zajezdu.
Pokud společnost bude trvat na zamítnuté reklamaci, bude nutné domáhat se slevy soudní cestou.
Společnost EXIM TOURS a.s. nereagovala na naši výzvu k řešení stížnosti. Vzhledem k tomu, že je námi nabízené mimosoudní řešení sporů založeno na principu dobrovolnosti, bude stížnost pro nereakci subjektu uzavřena. Případné spory mohou být tedy řešeny pouze v soudním řízení. V takovém případě doporučujeme zastoupení advokátem. Seznam advokátů je k dispozici na http://www.dtest.cz/advokati.