FIRO-tour a.s.

#47459Propadne záloha za zaplacení zájezdu, který se má uskutečnit v roce 2021?

1 měsíc 9 dnů 8 hodin

06.01.2021, před 4 lety

Veronika Kučíková

Začátkem března 2020 jsme objednali dovolenou pro dvě osoby na Krétu u CK Firo-tour a.s. Zájezd se měl uskutečnit 20.5.-27.5.2020. Následně jsme se začátkem dubna s ohledem na situaci kolem Covid-19 dohadovali s CK o tom, zda doplatit celou částku zájezdu. Zájezd jsme doplatili, jelikož nám CK sdělila, že zájezd nebyl zrušen a musíme zaplatit. Zaplatili jsme tedy.

Poté nám bylo nabídnuto, ať změníme zájezd zdarma, případně si vezmeme poukaz na dovolenou, anebo ať zájezd stornujeme za částku 3 995Kč na osobu s tím, že nás CK upozornila, že aktuálně není možné vracet žádné finanční prostředky zpět klientům. 3.4. jsme tedy požádali o změnu termínu dovolené na termín 30.9.2020 - 8.10.2020.CK potvrdila nový termín a poslala změnu smlouvy.

My to e-mailem potvrdili. Máme zaplaceno přes 21000,- Kč. CK nám zájezd zrušila (na Krétu se nedalo v daném termínu odletět) s tím, že nám začátkem září 2020 oznámila, že z důvodu mimořádných a nevyhnutelných okolností (Covid) byla nucena náš zájezd zrušit. Jako náhradní variantu nabídli stejný zájezd v „původním“ termínu z naší nabídky na rok 2021 se zachováním ceny dle původní smlouvy. (Termíny na rok 2021 budou realizovány oproti původnímu termínu o jeden den dříve) nebo jakýkoliv jiný zájezd z naší nabídky na https://www.firotour.cz.

My poslali nevyplněný, ale podepsaný jejich dokument bez uvedení, pro co jsme se rozhodli. Následně jsme se domluvili na tom, že podepíšeme novou smlouvu s tím, že poletíme ve zhruba stejném termínu další rok. Ta je datována 8.9. 2020 s termínem zájezdu 29.9.-6.10.2021. V nově podepsané smlouvě o zájezdu (se stále stejným číslem zájezdu) CK jednou větou stvrzuje, že je pojištěna proti úpadku. Rádi bychom věděli, zda skutečně je CK pojištěna a zda budeme mít nárok na navrácení peněz. (Pro rok 2021 totiž není pojištěna, jak jsme se dnes dozvěděli z tisku). Máme tedy peníze zaplacené jako zálohu na zájezd na přelomu září a října 2021 a CK tento rok zřejmě krachne...vše museli vědět již v době, kdy s námi jednali (neplatili svým zaměstnancům již v létě mzdy).

Chtěli bychom vědět, jak dále postupovat, abychom o své peníze nepřišli. Je nasnadě, že CK skončí v insolvenci (již bylo i prodlouženo moratorium) a zaměstnance CK nyní vyplácí stát...Rádi bychom i znali posouzení naší situace z hlediska našich nároků. Asi je bezpředmětné v tuto chvíli dávat předžalobní upomínku či žalovat...Doporučujete odstoupit od zájezdu?

Předem děkujeme.

Prosíme o posouzení naší situace z hlediska našich nároků a o doporučení, jak dále postupovat, abychom o své peníze nepřišli. Je nasnadě, že CK skončí v insolvenci (již bylo i prodlouženo moratorium) a zaměstnance CK nyní vyplácí stát...

12.1.2021 15:28, před 4 lety

Zákon č. 185/2020 Sb., o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru označovaného jako SARS CoV-2 na odvětví cestovního ruchu (známý jako lex voucher), se použije na zájezdy s termínem zahájení od 20. února 2020 do 31. srpna 2020.

Pokud byla smlouva změněna tak, že nový zájezd se měl konat 30. září 2020 - 8. října 2020, cestovní kancelář nemá v případě zrušení tohoto zájezdu (bez ohledu na to, z jakého důvodu k tomu došlo) jinou možnost, než vrátit spotřebiteli peněžní prostředky. Další náhradní zájezd/voucher je sice možné nabídnout, zdůrazňujeme ovšem, že jde o nabídku k dohodě. Spotřebitel by proto musel voucher/náhradní zájezd dobrovolně přijmout, přičemž pořadatel by musel spotřebitele zřetelně a jasně poučit:
- o vlastnostech voucheru (tzn. uvést, že nejde o voucher s parametry dle zákona lex voucher) a
- o právu spotřebitele tento voucher odmítnou, neboť není vydáván v režimu zákona lex voucher a
- požadovat kupní cenu nepokrácenou o odstupné.

Pokud by k těmto krokům při nabízení voucheru/náhradního zájezdu nedošlo, mohl by spotřebitel namítat, že byl uveden v omyl, a proto je uzavřená smlouva (tzn. jednání, kterým spotřebitel akceptoval voucher s platností do 31. října 2020) v souladu s § 583 občanského zákoníku neplatná. Neplatnost má za následek, že spotřebitel by mohl žádat vrácení peněžních prostředků, neboť přijetí voucheru nebylo platné.

15.2.2021 20:53, před 4 lety