Národní Pokladnice s.r.o.

#47605Vymáhání nedodané a neobjednané zásilky

1 měsíc 9 dnů 4 hodiny

12.01.2021, před 4 lety

Martin Růžička

Několikrát jsem od Národní pokladnice koupil mince. To jak posílají náhodné části kolekce, i když člověk zamýšlel koupil jen jednu minci mě přestalo bavit. Proto jsem jim poslal mail, aby již nic neposílali a aby vymazali mé obchodní údaje. Žádost jsem poslal 2. 10 a oni ji prý odeslali 6. 10. Nic mi nepřišlo. O několik týdnů později přišla faktura na 1079 Kč. Poslal jsem jim několik mailů, že jsem si nic neobjednal a nic mi nepřišlo. Téměř nereagovali. Teď začali vyhrožovat inkasním vymáháním a navýšením dlužné částky.

mince 5 Kčs, 1938

Odstranit dluh na zákaznické kartě a vymazání osobních údajů

12.1.2021 10:08, před 4 lety

Pokud si spotřebitel objednal jen jeden konkrétní exemplář, není povinen vracet ani platit další zasílané zboží. Pouhým ustanovením obchodních podmínek nelze rozšířit smlouvu na celou kolekci.

Pokud spotřebiteli přijde neobjednané zboží s tím, že jej má zaplatit, chrání jej ustanovení § 1838 občanského zákoníku. To uvádí, že dodal-li podnikatel spotřebiteli něco bez objednávky a ujal-li se spotřebitel držby, hledí se na spotřebitele jako na poctivého držitele. Spotřebitel nemusí na své náklady podnikateli nic vracet, ani ho o tom vyrozumět.

Pokud spotřebitele zasílání mincí obtěžuje, doporučujeme zaslat prodejci žádost o odstranění osobních údajů z jeho databáze. Spotřebitel může nevyžádané zboží vrátit zpět. Není to však jeho zákonná povinnost.

V případě podezření na klamavé obchodní praktiky (agresivní obchodní praktiky) lze podat podnět k prošetření České obchodní inspekci. Spotřebitel, který je přesvědčen, že došlo k porušení ustanovení zákona o ochraně spotřebitele, se může obrátit na regionální či ústřední inspektorát České obchodní inspekce. Adresy jednotlivých inspektorátů lze najít na www.coi.cz. Podnět lze podat i elektronicky přes elektronickou podatelnu ČOI na adrese www.coi.cz.

21.2.2021 14:14, před 4 lety