Invia.cz, a.s.

#47702Zrušení zájezdu

1 měsíc 25 dnů 2 hodiny

14.01.2021, před 4 lety

Andrea Kopečková

Vloni jsme si zakoupili zájezd do Španělska na počátek srpna, vzhledem k situaci s covidem, jsme chtěli zájezd již počátkem dubna zrušit, ale to mi rozmluvili, že bychom přišli téměř o polovinu zálohy, že by nám raději doporučili voucher, který můžeme využít při výběru dovolené na příští rok. Škoda, že neupozornil, že voucher nevydává CK s kterou byla smlouva uzavřena, ale Invia, jenž ani nezmínila, že se nejedná o lex voucher, jenž si můžete nechat poté proplatit.
Nyní se mnou CK odmítá komunikovat, že je to věc Invie a Invia mi suše oznámila, že když si nevezmu ten samý zájezd, tak voucher propadne bez nároku na finanční odškodnění.

Chtěla bych alespoň část peněz zpět, protože přijít jen tak téměř o 20000 Kč není jen tak

5.2.2021 11:18, před 4 lety

Odstoupit od smlouvy o zájezdu z důvodu mimořádné a nepředvídatelné není možné počátkem dubna, je-li zájezd konán na konci srpna. V takové situaci není možné dopředu s jistotou říci, zda mimořádná a nepředvídatelná událost bude stále trvat, popř. v jaké intenzitě, zda bude znemožněno úplně vycestovat atd. Je tedy pravda, že odstoupením od smlouvy o zájezdu pořádaném v srpnu, které by bylo učiněno v dubnu, by se věc dostala mimo režim § 2535 občanského zákoníku i mimo režim zákona 185/2020 Sb., o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru označovaného jako SARS CoV-2 na odvětví cestovního ruchu (lex voucher). Spotřebitel by v takové situaci skutečně musel hradit (sjednané) odstupné. V takto výrazném předstihu ovšem nebývá odstupné příliš vysoké.

Pokud zájezd zrušil spotřebitel, a stalo se tak mimo režim § 2535 občanského zákoníku (a tím pádem mimo režim lex voucher), má cestovní kancelář možnost pouze nabídnout mu místo vrácených peněz (pokrácených o odstupné) svůj vlastní typ voucheru (důvodem pro jeho akceptaci může být např. nepokrácení částky o odstupné). Nejedná se o voucher s parametry dle zákona lex voucher.

Spotřebitel by proto musel tento 'jiný voucher' dobrovolně a výslovně přijmout, přičemž pořadatel cestovní kanceláře by musel spotřebitele zřetelně a jasně poučit:
- o vlastnostech voucheru (tzn. uvést, že nejde o voucher s parametry dle zákona lex voucher) a
- o právu spotřebitele tento voucher odmítnou a
- požadovat peněžní prostředky (pokrácené o odstupné).

Pokud by k těmto krokům při nabízení voucheru nedošlo, mohl by spotřebitel namítat, že byl uveden v omyl, a proto je uzavřená smlouva (tzn. jednání, kterým spotřebitel akceptoval 'jiný voucher') v souladu s § 583 občanského zákoníku neplatná.

11.3.2021 21:17, před 4 lety