Dobrý den, rád bych přidal svou osobní zkušenost s firmou PODA a.s., která poskytuje internetové připojení. Stávající připojení od firmy T-MOBILE se rapidně zhoršilo a tak jsem byl nucen hledat jinou firmu. Zkusil jsem O2 a také toto spojení nebylo kvalitní. Obrátil jsem se tedy na místní firmu, která pracuje pro PODA. Pracovníci přijeli, ukázali mi jejich vysílač (je z mého domu vidět) a ujistili mne, že připojení bude kvalitní. Ukázalo se. že tomu tak není. Informoval jsem je o tom, že to nefunguje a slíbili, že se na to podívají. Nic se nespravilo. Přesto jsem zaplatil dvě faktury za nefunkční služby, ale dal jsem výpověď. Reakce firmy PODA – neuznali reklamaci, tvrdili, že je to vše OK a navíc naúčtovali 1500Kč za montáž ( které se neúčtuji, pokud člověk zůstane 2roky u firmy). Tento postup mne rozčílil a rozhodl jsem se neplatit. Nejde mi o těch 1500Kč (poslal jsem je sestřičkám do nemocnic), ale o princip, kdy není obrany proti takovému jednání. Vše došlo tak daleko, že bude soudní jednání a tak jsem zvědav. Píši tuto zkušenost pro ochranu jiných. Ke cti T MOBILE a O2, musím říci, že když jsem oznámil, že to nejede, beze všeho smlouvu ukončili a dokonce vrátili peníze. Petr
internetové připojení
Předpokládám, že bude vydám platební rozkaz, proti kterému se odvolám. Rád bych se u soudu hájil.
Pokud nebyla služba poskytnuta ve sjednané kvalitě, je možné způsob jejího poskytování a její kvalitu reklamovat.
V případě, že společnost reklamaci vyúčtování zamítne, může se spotřebitel do jednoho měsíce ode dne doručení vyřízení reklamace obrátit na Český telekomunikační úřad s námitkou proti vyřízení reklamace (vzorový formulář je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/clanek-3295/namitka-k-ceskemu-telekomunikacnimu-uradu-proti-vyrizeni-reklamace-sluzby-elektronickych-komunikaci). Řízení je zpoplatněno (100,- Kč) a pracovníci Českého telekomunikačního úřadu na základě dodaných podkladů rozhodnou, zda společnost postupovala správně, či ne.
Je-li spotřebiteli účtován poplatek za provedení nějaké služby dodatečně "jen" na základě toho, zda spotřebitel smlouvu vypoví, nebo nikoliv, jedná se fakticky o zastřenou sankci pro případ výkonu práva na ukončení smluvního závazku. Dle § 63 odst. 1 písm. p) zákona o elektronických komunikacích je sice možné požadovat odstupné, nicméně jeho výše musí odpovídat maximálně (i.) jedné dvacetině součtu měsíčních paušálů zbývajících do konce sjednané doby trvání smlouvy nebo (ii.) jedné dvacetině součtu minimálních sjednaných měsíčních plnění zbývajících do konce sjednané doby trvání smlouvy. A navíc, toto odstupné lze účtovat jen tehdy, skončí-li smlouva do tří měsíců od uzavření.
Stejně tak je společnost oprávněna účtovat náklady spojené s telekomunikačním koncovým zařízením, ovšem jen bylo-li účastníkovi poskytnuto za zvýhodněných podmínek. Ze stížnosti však plyne, že náklady jsou vyžadovány za montáž, nikoliv za koncové zařízení. Stejně tak z ní neplyne, že koncové zařízení bylo poskytnuto za zvýhodněných podmínek.
Nepodaří-li se spor vyřešit smírně, může se spotřebitel obrátit na Český telekomunikační úřad, který je příslušný k mimosoudnímu řešení sporů vyplývajících ze smluv o poskytování telekomunikačních služeb.
Dále může spotřebitel využít možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Více informaci k uvedené službě lze nalézt na webové adrese www.adr.coi.cz.