Pokud obchodnik udava delsi zaruku nez je zakonnych 24 mesicu, napr. 3 roky, vztahuje se na ni stejne podminky jako v pripade zakonne zaruky. Alza toto vedomne porusuje.
U vyrobku uvadi 3 roky. Vyrobce WD dava na tyto disky 3 roky. Po zakoupeni je na fakture uvedeno:
Na zboží, které má záruku delší než 24 měsíců je po uplynutí 24 měsíců zajišťován "bezplatný servis" viz. reklamační řád
Jsem presvedcen, ze se timto Alza dopousti hrubeho klamani zakaznika a vedomeho obchazeni svych zakonnych povinnosti. V pripade nutnosti jsem ochoten byt napomocen. Preposlat fakturu atd...
Podani stiznosti na COI. Trestni oznameni, Otevreny dopis Alze.
Podmínky prodloužené záruky si může prodávající jednostranně stanovit. Aby byly vůči spotřebiteli účinné, musí s nimi být seznámen. Pokud nejsou podmínky prodloužené záruky specifikovány, užije se podpůrně zákonných ustanovení. Ustanovení § 2166 občanského zákoníku dále stanoví, že prodávající má povinnosti z vadného plnění nejméně v takovém rozsahu, v jakém trvají povinnosti z vadného plnění výrobce. Prodávající tedy tento standard nemůže snížit.
Podnikatel byl o podané stížnosti informován. Bohužel doposud neprojevil zájem se ke stížnosti vyjádřit, proto jsme se rozhodli případ uzavřít z důvodu nereakce podnikatele.