Na porátle GIGAeshop.cz jsem učinil dne 30. 9. 2020 objednávku č. 10463379, kterou jsem objednal produkt č. 8955156 (házení kroužků na penis) v množství 1 ks za cenu 79,-- Kč, označený značkou „skladem“ (dále jen „zboží“), s tím, že zásilka bude doručena na pobočku Zásilkovny za cenu 29,-- Kč. Celkovou cenu ve výši 108,-- Kč jsem uhradil výše uvedeného dne online pomocí platební karty. Objednávka mi byla potvrzena e-mailem ze dne 30. 9. 2020.
S ohledem na skutečnost, že zboží bylo označeno značkou „skladem“ a že od Zásilkovny obdržel e-mail o s informacemi o své zásilce dne 2. 10. 2020, avšak zásilka se zbožím byla připravena k výdeji nejdříve až dne 8. 10. 2020, tedy až osmým dnem po objednání zboží, i pandemickou situaci jsem zboží ze Zásilkovny nevyzvedl a eshop později vyzval k navrácení uhrazené částky e-mailem ze dne 8. 11. 2020 (17:28 hod.) a k úhradě poskytl lhůtu do 16. 11. 2020. To lze podle mého názoru považovat za odstoupení od smlouvy, byť ne výslovné a ne ve 14denní lhůtě. - I kdyby toto nebylo splněno, nyní nemám ani zboží (předpokládám, že prodejci bylo vráceno Zásilkovnou a že mi může přeúčtovat s tím spojené náklady, ty ale očekávám též ve výši 29,-- Kč jako za cestu zboží na Zásilkovnu), ani peníze.
K e-mailovém dotazu eshopu ze dne 8. 11. 2020, z jakého důvodu jsem si zboží nevyzvedl, jsem tyto důvody uvedl v e-mailu ze dne 8. 11. 2020 (21:21 hod.), na který již eshopem nebylo reagováno. Rovněž tak nebylo reagováno ani na e-mail ze dne 18. 11. 2020, kterým jsem eshop žádal o sdělení, v jakém stavu se nacházení vrácení platby, ani e-mail ze dne 22. 12. 2020, kterým jsem opětovně žádal o vrácení částky ve výši 108,-- Kč.
8955156, házení kroužků na penis
vrácení peněz na můj bankovní účet
Dle ustanovení § 2079 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, se kupní smlouvou prodávající zavazuje, že kupujícímu odevzdá věc, která je předmětem koupě, a umožní mu nabýt vlastnické právo k ní, a kupující se zavazuje, že věc převezme a zaplatí prodávajícímu kupní cenu.
Pokud kupující nepřevzal zboží nebo nezaplatil kupní cenu, porušil svou smluvní povinnost. Samotné nepřevzetí zboží smlouvu neruší. Závazek tedy nadále trvá.
Spotřebitel má dle § 1829 odst. 1 občanského zákoníku právo na odstoupení od smlouvy do 14 dní od převzetí zboží. Spotřebitel však odstoupení od smlouvy musí učinit jasně a srozumitelně a nestačí zboží nepřevzít. Spotřebitel by měl buď použít vzorový formulář pro odstoupení od smlouvy, nebo učinit jakékoli jiné jednoznačné prohlášení o svém rozhodnutí odstoupit od smlouvy.
Prodávající si může účtovat účelně vynaložené náklady spojené s uchováním věci ve smyslu § 2120 občanského zákoníku. Zboží může prodejce uskladnit po dobu prodlení spotřebitele a požadovat po něm navíc zaplacení skladného podle § 2159 odst. 2 občanského zákoníku. O povinnosti zaplatit skladné, jakož i jeho výši, by však prodejce měl předem informovat, ideálně v kupní smlouvě a v obchodních podmínkách.
Jelikož závazek dále trvá, má spotřebitel povinnost převzít zboží a prodávající má povinnost mu toto převzetí umožnit.
Dále může spotřebitel využít možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Více informaci k uvedené službě lze nalézt na webové adrese www.adr.coi.cz.