dne 27.1.2021 jsem objednala obal na cestovní pas v hodnotě 225 Kč (cena je spolu s "balným a pojištěním zásilky"). Zboží mělo být SKLADEM IHNED k odeslání - uvedeno na webu přímo pod výrobkem. Tentýž den mi přišlo potvrzení o přijetí platby a potvrzení, že byla moje objednávka odeslána.
Dne 8.2. jsem odeslala na kontaktní e-mail dotaz, kde se zboží nachází, jelikož se nedá podle čísla objednávky nikde vysledovat, ačkoliv přišel e-mail, kde se píše, že můžu zásilku sledovat. Odpověď mě sice nepřekvapila, ale dosti namíchla. Zboží, které bylo nabízeno jako SKLADEM je skladem, ovšem u zahraničního prodejce (takže šmuk z Číny) a bude mi doručeno do 40 dní, kdy už mi bude samozřejmě k ničemu, jelikož jsem zboží potřebovala IHNED. Okamžitě jsem tedy na e-mail odpověděla, že v tom případě již o zboží nemám zájem a žádám vrácení peněz. Odpověď - je nám líto, zboží jsme zaplatili a je na cestě k Vám dle obchodních podmínek, se kterými jste souhlasila. Vcelku mi ani nejde o 200 Kč, ale o princip. Jak tedy v tomto případě postupovat? Opravdu se mi nelíbí, že si tady kdejaký šmejd mastí kapsu cizími penězi a nerespektuje zákonné lhůty a práva spotřebitele.
Děkuji. R.J.
pouzdro na cestovní pas
Požaduji vrácení peněz, v opačném případě se obracím na ČOI - jak jsem již ostatně uvedla v e-mailu.
Pokud spotřebitelka využila svého práva odstoupit od smlouvy ve lhůtě čtrnácti dnů od převzetí zboží (tohoto práva může spotřebitelka využít i před doručením zboží), je prodávající povinen vrátit spotřebitelce přijaté peněžní prostředky ve lhůtě čtrnácti dnů ode dne, kdy bylo od smlouvy odstoupeno. Pokud tak neučiní, ocitá se v prodlení. Je-li prodávající v prodlení, má spotřebitelka právo navíc žádat zaplacení zákonného úroku z prodlení.
Nepodaří-li se spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitelka možnost obrátit se na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz.