chtěla bych vědět, zda opravdu musím zaplatit tzv. smluvní pokutu společnosti Česká srovnávací. Sice jsem společnosti nepodepsala žádnou plnou moc, ale pouze Objednávku o zajištění výhodných dodávek energií, ale nyní po mě chtějí uhradit pokutu 5000Kč, protože jsem nepodepsala smlouvu s novým dodavatelem energií, k čemuž se Objednávkou údajně zavazuji. Objednávka byla sepsána 20.6.2020 u mě v zaměstnání. Nebyla vypovězena, žádné další kroky jsem nepodstoupila, pouze jsem nepodepsala smlouvu s novým dodavatelem.
Mohou tedy na mě pokutu vymáhat? (samozřejmě mě na ni nikdo předem neupozornil).
Děkuji za odpověď,
V.Kohoutová
Objednávka o zajištění výhodných dodávek energií, smluvní pokuta
Vyvázání se z nutnosti uhradit pokutu a zrušení objednávky
Ohledně smluvní pokuty za nedodržení smluvní povinnosti je klíčové, kde byla ve smlouvě obsažena. Dle nálezu Ústavního soudu (sp. zn. I. ÚS 3512/11) v rámci spotřebitelských smluv ujednání zakládající smluvní pokutu zásadně nemohou být součástí tzv. všeobecných obchodních podmínek, nýbrž toliko spotřebitelské smlouvy samotné. Pokud je ujednání o smluvní pokutě pouze součástí obchodních podmínek, tak je ve vztahu ke spotřebiteli překvapivé a pro něj neúčinné.
Dále může spotřebitelka využít možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Více informaci k uvedené službě lze nalézt na webové adrese www.adr.coi.cz.