dne 12.02. 2020 jsme od této společnosti obdržel fakturu za registrační polatek částkou 5000,-kč
Předním jsem na sreality.cz našel aukci s emailovým kontaktem. Načež se ozvala tato společnost. Poté jsem se zaregistroval - na doporučení z emailu.
Na stránce s registrací nebyl žádný poplatek a ani nic pro potvrzení. Logo bylo navíc velmi podobné sreality.cz kde je registrace zdarma.
Posléze mi však přišla faktura. Na kterou jsem reagoval 12.02.2020 takto:
zřejmě se jedná o omyl.
Pouze jsem se u Vás zaregistroval.
Nepoptával jsem informace na žádnou nemovitost.
Za těchto podmínek prosím o zrušení registrace a odstupuji od smlouvy.
Děkuji Kruml
Bohužel odpověď mi nepčišla - pouze opět faktura s šablonou.
Tak jsem kontaktoval ČOI a ty mi doporučili ať nic neplatím.
Vyjádření mohu doložit.
Nikdy jsem nic nedlužil ale také nechci platit za něco co jsem nechtěl.
Prosím Vás tedy touto formou o odpuštění úhrady faktury
Děkuji Kruml
Chci odpuštění úhrady faktury
Pokud došlo k registraci přímo na portálu společnosti (na adrese https://www.s-drazby.cz/registrace.html) před 26. 2. 2020, spotřebitel podle našeho názoru nebyl řádně poučen o tom, že registrace je zpoplatněna. Nebyl-li spotřebitel poučen o placeném charakteru služby, může namítat, že byl uveden v omyl ve smyslu § 583 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, a smlouva je z toho důvodu neplatná. Navíc, není-li spotřebitel poučen o placeném charakteru služby, mohou být naplněny znaky klamavého opomenutí, jenž je nekalou obchodní praktikou, která je zákonem o ochraně spotřebitele zakázaná. Česká obchodní inspekce může za takové opomenutí udělit sankci až do výše 5 000 000 Kč.
K článku, na nějž spotřebitel odkazuje ve stížnosti (https://www.s-drazby.cz/clanek/s-drazby_poplatek_soud.html) a který komentuje rozhodnutí Okresního soudu v Hradci Králové (soud nejnižší instance), uvádíme, že je třeba jej chápat jako výklad společnosti z jejího úhlu pohledu. K našemu stanovisku viz naši odpověď z 28. 2. 2021 u stížnosti ID 45451 (dostupná z: https://www.vasestiznosti.cz/stiznost/45451/vymahani-registracniho-poplatku?fbclid=IwAR032eADJNccO3785plIkei-VurpYY4XuHLgVo_TFgWGj5ChOyZWD8l6Mns). Dodáváme, že Okresní soud v Hradci Králové se ve zmíněné individuální věci nijak nevypořádal s otázkou splnění informační povinnosti.
Dobrý den pane Kruml, naše stanovisko níže:
Děkujeme za pochopení a za případnou úhradu poplatku.
Dobrý den, děkuji a beru to za uzavřené.
Jelikož já jsme psal email že odstupuji od smlouvy a v odkazu o vyjádření soudu je napsáno: Dle názoru soudu ..... měl žalobce možnost neuhradit požadovaný poplatek ve výši 5000kč, jestliže s ním nesouhlasil.
S ohledem na výše uvedená vyjádření stížnost uzavíráme.