MND a.s.

1 měsíc 20 dnů 19 hodin

22.02.2021, před 4 lety

Marek Žukowski

Hezký den,
u společnosti MND jsem měl smlouvu na dodávky plynu uzavřenou dne 29.5.2019. V roce 2020 jsem se rozhodl změnit dodavatele plynu s mnohem nižší cenou a protože smlouva s MND byla na dobu neurčitou a dle údajů ve smlouvě ji šlo vypovědět "bez dalších poplatků a udání důvodu kdykoliv" učinil jsem tak. Smlouva byla ukončena k 30.9.2020.
Veškeré faktury byly řádně zaplaceny.
20.1.2021 mi přišla emailem opravná faktura za období 12. 7. 2019 - 13. 1. 2020 z důvodu předčasného odchodu od MND, že nebyly z mé strany dodrženy podmínky pro udělení 6% prémie za věrnost.
Uváděná sleva působí zavádějícím dojmem. Sjednal jsem si smlouvu na dobu neurčitou, kdy se přímo ve smlouvě o sdružených službách dodávky zemního plynu píše, že mohu smlouvu kdykoliv vypovědět bez udání důvodu s výpovědní lhůtou 3 měsíců bez dalších poplatků. V tomto kontextu by bylo vhodné, aby byla přidána zmínka o případě ukončení smlouvy před 31.12.2020, kdy fakticky dochází k doúčtování poplatku.

Plyn z první ruky. smlouva č. 1219423491

Žádám o upuštění od dalšího doúčtování – navíc se doúčtování týká týká více jak rok staré faktury.

11.3.2021 16:43, před 4 lety

Pokud si strany mezi sebou ujednaly, že závazek lze ukončit "bez dalších poplatků a udání důvodu kdykoliv", jsou tímto vázány. Jestliže dodavatel učiní přirážku k původně smluvené ceně za energie z důvodu, že spotřebitel ukončil předčasně závazek, účtuje si tím v podstatě poplatek (v širším smyslu slova) za předčasné ukončení smlouvy. Na otázku, zda-li je možné poplatek chápat takto široce odpovídá § 1812 odst. 1 občanského zákoníku, dle kterého se v pochybnostech smlouvy vykládají vždy ve prospěch spotřebitele.

Navíc máme za to, že pokud by bylo oprávnění společnosti zpětně účtovat (v případě předčasného ukončení závazku) vyšší poplatky založeno pouze v obchodních podmínkách, je nutné ho vyhodnotit jako překvapivé, a to i ve světle nálezu Ústavního soudu ČR (sp. zn. I. ÚS 3512/11).

Z těchto důvodu se domníváme, že by nemělo být možné změnit zpětně vyúčtování z důvodu, že spotřebitel ukončil závazek, pokud mu s ukončením závazku dle smlouvy nesmí vzniknout povinnost hradit jakékoliv poplatky s ukončením spojené.

Spotřebitel může vyúčtování u společnosti reklamovat. Nebude-li s reklamací úspěšný, může se obrátit na Energetický regulační úřad, jenž rozhoduje spory mezi spotřebiteli a obchodníky o splnění povinností ze smluv, jejichž předmětem je dodávka nebo distribuce elektřiny, plynu nebo tepelné energie.

12.4.2021 14:21, před 4 lety

Dále může spotřebitel využít možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Více informaci k uvedené službě lze nalézt na webové adrese www.adr.coi.cz.