Po objednávce 4ks chytrých zigbee žárovek jsem zjistil že 2 z nich byly omylem zaslány v chybné variantě, tyto dva kusy jsem poslal na reklamační s jasným oddůvodněním, že bylo zasláno jiné než vyžádané zboží a čekal hladký průběh. Bohužel lidl následně potvrdil přijetí jen jedné z těchto chybných variant a k vrácení peněz za tu drouhou se nemá. V balíku který jsem nechal poslat zpět byly docela určitě obě, je tedy možné že druhou vyhodili omylem s obalovým materiálem uvnitř bedny pokud ji tam údajně nenašli. Jak v takové případě postupovat ? Lze se vůbec domoci úspěšné reklamace obou žárovek nebo se mám smířit s tím že je to slovo proti slovu, na odeslaný obsah balíku svědky nemám a mám tedy smůlu ? Děkuji za informaci.
Chytré žárovky Zigbee 3.0 4 kusy z toho 2 doručeny v chybné variantě
požadovaným řešením je vrácení peněz za obě chybně doručené žárovky které jsem OBĚ zaslal zpět.
Skutečnost, že bylo zasláno určité zboží v určitém množství - ať už v rámci reklamace (§ 2161 a následující občanského zákoníku a § 19 zákona o ochraně spotřebitele), nebo v rámci odstoupení od smlouvy uzavřené na dálku (§ 1829 občanského zákoníku) - bude prokazovat spotřebitel.
Může tak učinit např. svědeckou výpovědí, nahrávkou, lze poukázat na hmotnost zásilky (nicméně to bude v případě hmotnosti žárovek pravděpodobně problém) a dalšími možnými prostředky.
Pokud spotřebitel důkazní materiál nemá, může se při komunikaci se společností odkázat na § 7 občanského zákoníku, přičemž společnost by mohla vzít v uvážení na jedné straně stojící spokojenost zákazníka, a na druhé straně stojící jeden sporný kus zboží určeného k reklamaci, resp. k navrácení v rámci odstoupení od smlouvy.
Dále může spotřebitel využít možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Více informaci k uvedené službě lze nalézt na webové adrese www.adr.coi.cz.