Dobrý den, ukončila jsem smlouvu na dodávku plynu z důvodu stěhování z pronajatého bytu do domova pro seniory, majitel bytu následně provedl přepis plynu na sebe a zároveň na jiného dodavatele (nebylo v mých silách donutit majitele bytu pokračovat s touto nevýhodnou smlouvou viz níže). Po telefonu mi dodavatel potvrdil, že v případě stěhování nehrozí žádná sankce za předčasné ukončení smlouvy. Následně mi přišlo konečné vyúčtování, kde je položka „Poplatky – úhrada nespotř. energie na částku 1950,-Kč“.
Má dodavatel na tento poplatek nárok?
Po dotazu na dodavatele, proč chtějí uhradit nespotřebovanou energii se mi dostala tato odpověď:
Smlouva u naší společnosti byla uzavřena na dobu určitou, která by skončila dne 1.11.2023. Jelikož došlo k předčasnému ukončení, vznikl naší společnosti nárok na deaktivační poplatek 8000,- Kč. V případě stěhování, by mělo dojít k realizaci smlouvy s novým vlastníkem nemovitosti příp. realizaci dodávek na novém odběrném místě. Samozřejmě si uvědomujeme Vaši situaci, proto jsme sankci individuálně ponížili na částku 1950,- Kč - představující minimální náklady spojené s nerealizací budoucích dodávek. Tato povinnost je rovněž uvedena ve Všeobecných obchodních podmínkách čl. VI odst. 17.
VOP čl. VI odst. 17:
17. Zákazník je oprávněn ukončit Smlouvu, resp. smlouva končí bez jakékoliv sankce zejména v těchto případech: a) v případě, že zákazník za ukončované odběrné místo v důsledku změny bydliště či sídla nebo prodeje nemovitosti uzavře smlouvu na odběrné místo v novém bydlišti, sídle či nemovitosti a odběr v tomto novém odběrném místě bude ročně činit minimálně výši ekvivalentu roční spotřeby dodávky původnímu zákazníkovi v každém dotčeném odběrném místě zadaného v informačním systému OTE a smlouva bude uzavřena minimálně na stejnou dobu trvání původní (ukončené) smlouvy, nebo b) v případě, že zákazník zajistí, že nový vlastník dotčeného odběrného místa uzavře s dodavatelem novou smlouvu na toto odběrné místo a odběr v tomto odběrném místě bude ročně činit minimálně výši ekvivalentu roční spotřeby dodávky původnímu zákazníkovi v každém takto dotčeném odběrném místě zadaného v informačním systému OTE a smlouva bude uzavřena minimálně na stejnou dobu trvání původní (ukončené) smlouvy.
Produkt: VIP 2019 plus
Storno poplatku za úhrada nespotřebované energie na částku 1950,-Kč.
Pokud spotřebitelce bylo sděleno, že v případě jakékoli změny bydliště, je možné závazek ukončit "bez sankce za předčasné ukončení smlouvy" a nebyly jí dodavatelem sděleny další podmínky, které je třeba splnit, aby bylo závazek možné ukončit bez sankce, neměla by pak mít spotřebitelka povinnost tuto sankci hradit. Individuální ujednání mají totiž podle občanského zákoníku přednost před obsahem obchodních podmínek.
Má-li spotřebitel pochybnosti ohledně toho, zda společnost postupovala řádně, může se obrátit na Energetický regulační úřad (více informací je možné vyhledat na webové adrese www.eru.cz/cs/informacni-centrum).