Penny Market s.r.o.

#48945Nedostupný seznam alergenů

1 měsíc 13 dnů 3 hodiny

02.03.2021, před 4 lety

Tomáš Veselý

Navštívil jsem prodejnu ve Vodňanech 2.3. Chtěl jsem si zakoupit pečivo, nejdříve jsem se zeptal personálu vyndávajícího pečivo z trouby kde jde seznam alergenů, bylo mi odpovězeno To tady nemáme!

Dostupný a viditelný seznam alergenů

13.3.2021 19:29, před 4 lety

Prodávající je povinen informovat spotřebitele o alergenech v souladu s požadavky stanovenými v čl. 21 nařízení (EU) č. 1169/2011. Podle vyjádření Státní zemědělské a potravinářské inspekce (publikovaného na webových stránkách https://www.szpi.gov.cz/clanek/postupy-a-stanoviska-oznacovani-alergenu-u-nebalenych-potravin.aspx) je za vyhovující považováno, pokud prodávající informaci o alergenech viditelně a snadno zpřístupní prostřednictvím:

1) číselného kódu, který bude náležitě vysvětlen (např. pokud bude u cenovky v těsné blízkosti nebalené potraviny číselné vyjádření alergenů a v blízkosti obslužného pultu bude vyvěšen seznam alergenních látek jako doplňující informace k údajům o alergenních látkách, na kterém bude uvedeno, co jednotlivá číselná označení alergenů znamenají)
2) nebo na vitríně budekatalog s výrobky, kde budou alergeny součástí složení a zde náležitě zvýrazněny/odlišeny
3) nebo bude v blízkosti místa nabízení nebalené potraviny katalog s výrobky a údajem „obsahuje:“ a výčet alergenů
4) nebo může být informace uvedena přímo na cenovce, tedy v těsné blízkosti, se slovem „obsahuje:“ a slovní výčtem všech alergenů, které potravina obsahuje.

Má-li spotřebitel důvodné podezření, že prodávající nedodržuje svou informační povinnost, má možnost obrátit se s podnětem na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci.

15.4.2021 15:08, před 4 lety

Dále může spotřebitel využít možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Více informaci k uvedené službě lze nalézt na webové adrese www.adr.coi.cz.