Rodinná energie a.s.

#49278Neuzavřená smlouva

1 měsíc 11 dnů

11.03.2021, před 4 lety

Lenka Kilianová

Dobrý den. Moc bych Vás chtěla poprosit o pomoc.Problém s Rodinnou energii se táhne již 2 roky. V roce 2019 byl rodičum odebrán plynoměr na příkaz RE. Problém vznikl z duvodu smlouvy která nebyla uzavřena. Rodiče platili zálohy na plyn CEZU jelokož nám zaslali rozpis záloh. Po měsíci zaslala rozpis i RE ale z duvodu neuzavření smlouvy jsme platily CEZU. RE z duvodu nezaplacení záloh nechala odebrat plynoměr. Vše se řešilo s Cezem, R.E., Energet.uřadem a čoi. Do dnešniho dne to není vyřešeno. Plynoměr nám na vlastní náklady namontoval cez a jsou naším dodavatelem. RE až po roce a pul předložila smlouvu s dobře napodobeným podpisem ale bohužel falešným. Požadují po nás platbu záloh za dodávku plynu ale z duvodu nedořešení případu jsme nic nezaplatily. Před měsícem však pohledávku předali společnosti Pohledávky rychlé řešení. Už nevíme jak se domoci práva. Moc Vás chci proto poprosit o pomoc a radu jak dál postupovat. Po mnoha telefonátek se RE odvolávala na uzavření smlouvy telefonocky a za rok a pul ji poslala písemně. Dost zvláštní. Rodiče jsou starší lidé a tenhle přístup je pro ně stresující.

Pozastavit vymáhání pohledávky od Rodinne energie a.s. která byla předána společnosti Pohledávky rychlé řeše na základě falešné smlouvy a dořešení sporu.

19.3.2021 14:57, před 4 lety

Pokud spotřebitel smlouvu vůbec nepodepsal, nevznikl platně závazek, neboť v případě, kdy vůbec nebyla projevena vůle spotřebitele se smluvně vázat, se k takovému zdánlivému právnímu jednání dle § 551 a 554 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, nepřihlíží (jako by smlouva ani nebyla).

Není-li platně uzavřena smlouva, nemůžou z ní vzniknout ani povinnosti spotřebitele - tedy ani dluh za neuhrazení zálohy. O neexistenci dluhu je vhodné informovat společnost, které byla údajná pohledávka postoupena - tedy Rychlé řešení pohledávek s.r.o. Neexistuje-li dluh spotřebitelky vůči společnosti, není ani společnost, které je pohledávka postoupena, oprávněna údajnou pohledávku vymáhat.

Společnost Rychlé řešení pohledávek s.r.o. je osoba soukromého práv a jako taková nemá možnost provádět zabavování majetku atp. To by musel nařídit pravomocným rozsudkem soud. Doposud v naší praxi neevidujeme v oblasti tzv. "energošmejdů" žádné rozhodnutí v neprospěch spotřebitele, na základě kterého by mohla být provedena exekuce.

Nepodaří-li se spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitelka možnost obrátit se na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz.

22.4.2021 11:40, před 4 lety

Dále může spotřebitelka využít možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Více informaci k uvedené službě lze nalézt na webové adrese www.adr.coi.cz.