Prosím o pomoc společnost Dtest s řešením mojí stížnosti. Podal jsem reklamaci na jakost výrobku TV Samsung UE70TU7172 ačkoliv prodejce neustále odvádí od toho že na to nárok nemám.
Televize mi byla doručena 1.11.2020. Ihned jak jsem TV rozbalil tak se začali projevovat různé vady jako nefunkční HDMI které zobrazovalo pouze černě po tom jsem volal na infolinku Samsung kde objednali díl a provedli servis až 15.2 s tím že vyměnili základní desku TV. Jenže po výměně zhruba do 3 dnů jsem volal opět společnost Samsung protože mi přestavali fungovat aplikace a TV a obraz se začal sekat pravidelně v intervalech po 10-15 min. Tudíž přijel servis 09.03.2021 a vyměnil základní desku a wifi modul. A prodejce mi zamítl výměnu za jiný kus.
Což jedná v rozporu se zákonem.
Posílám část komunikace
Dobrý den, pane
reaguji dle naší domluvy.
Dle informací reklamačního oddělení u Vaší objednávky číslo 122380586 zatím nevznikl nárok na Odstoupení od kupní smlouvy, a to z důvodu, že daný produkt byl reklamován pouze dvakrát a zároveň také opraven. Děkujeme za pochopení a omlouváme se za nastalou situaci.
V případě dalších dotazů nás neváhejte konaktovat.
Andrea Stejskalová
zákaznický servis MALL.cz
http://www.mall.cz Pro zrychlení navazující komunikace zvolte možnost odpovědět na tento email. Vyplněním nového kontaktního formuláře může dojít k prodloužení doby naší odpovědi.
Dobře takže zatajutete paragrafy a televizi mi nevyměníte jak jsem požadoval celou věc budu řešit přes DTest.
Dne čt 11. 3. 2021 11:21 uživatel Reklamace MALL.CZ
Skrýt citovaný text
Vážený pane
děkujeme za zprávu. Nárok na odstoupení od kupní smlouvy Vám v tuto chvíli nenáleží. Uplatnil jste dvě reklamace a obě reklamace byly vyřízeny opravou výrobku. Pokud se závada znovu projeví, doporučuji Vám podat reklamaci novou i s požadavkem na prověření nároku na odstoupení od kupní smlouvy.
Děkuji za pochopení a přeji hezký den.
Hana Bochníčková
Dne 11.03.2021 5:33:33 AS napsal(a):
Paragrafy 2161 a 2169 občanského zákoníku říkají, že pokud se závada projeví do 6 měsíců od koupi, má se za to, že věc byla vadná již od počátku. V takovém případě může zákazník požadovat i dodání nové věci bez vad.
Reklamaci při nesplněné jakosti zboží musí prodejce vyřídit ve stejném termínu jako reklamaci běžnou, to znamená nejpozději do 30 dnů. Není-li do této doby vyřízena, má kupující právo od kupní smlouvy odstoupit.
Tudíž jsem vám již před tím psal že nejsem spokojen s jakosti zboží a k tomu jste se stále nevyjádřili.
Prosím o odpověď nebo budu celou věc řešit stížností přes Dtest.
A předem upozorňuji že závada byla 2x a ještě stále ani nedosáhla 6-ti měsíční lhůta.
Dne st 10. 3. 2021 8:07 uživatel Reklamace MALL.CZ
Dobrý den, pane
děkuji za Vaši zprávu.
Dle zprávy z reklamačního oddělení u Vaší objednávky číslo 122380586 zatím opravdu nevzniká nárok na Odstoupení od kupní smlouvy, dané zboží jste si v obou případech nechal opravit. Pokud se závada projeví znovu, poté můžete podat novou reklamaci, a to včetně požadavku na Odstoupení od kupní smlouvy. Děkujeme za pochopení.
V případě dalších dotazů nás neváhejte konaktovat.
Andrea Stejskalová
TV Samsung UE70TU7172
Provést znalecký posudek zda byla TV vadná již od dne převzetí jak musí dle zákona provést prodejce na své náklady a dokázat zákazníkovi opak. Ačkoliv obě dvě závady byli vyřešeny v rámci 6-ti měsíční lhůty která stále běží.
Výměna TV za jiný kus nebo dobropis.
Občanský zákoník stanoví, že pokud zboží nelze řádně používat v důsledku opakovaného výskytu vady po opravě nebo má-li zboží větší počet vad, pak má kupující právo na dodání nové věci bez vad, výměnu součásti věci, jakož i na odstoupení od kupní smlouvy, a to dle své volby.
O opětovném vyskytnutí vady po opravě mluvíme tehdy, jestliže se na zboží objeví stejná vada, která byla v rámci uznané reklamace již dvakrát opravována. Při třetí reklamaci stejné vady lze tedy vznést nárok na odstoupení. Ale i v tomto případě se jedná o reklamační řízení a prodávající může oprávněnost reklamace posoudit, vyžaduje-li to povaha vady.
Charakterem stejné vady se zabýval Nejvyšší soud v usnesení ze dne 29. 8. 2013, sp. zn. 33 Cdo 2979/2012. Dle citovaného rozhodnutí lze o stejné vadě hovořit za situace, kdy se vada projevuje stejně ve vlastnostech věci.
V dané situaci má tedy spotřebitel nárok na odstoupení od smlouvy skutečně až ve chvíli, kdy by se na věci vyskytla třetí stejná závada a reklamace i této závady by byla uznána.
Dále může spotřebitelka využít možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Více informaci k uvedené službě lze nalézt na webové adrese www.adr.coi.cz.