Dobrý den dne 16. 3.2021 jsem zaslala ukončení plné moci .Velmi vás prosím o zastavení všech změn dodavatelů energií.Vaš se pracovník přišel ke mně do bytu,já stará důvěřivá důchodkyně,aniž bych pochopila co podepisují jsem naletela a nyní je pro mě velmi stresující že mám odejít od svých dodavatelů,jsem stará nemocná vše jsem měla blízko domova a nyní po mě chtějí přejít k jinému dodavateli ,prosím moc o zrušení všech úkonů ,nic takového jsem si nepřála
Ukončení veškerých změn
Podnikatel má povinnost spotřebitele seznámit se službou a jejími hlavními vlastnostmi. Pokud tak neučiní, mohou být naplněny znaky klamavého opomenutí, jenž je nekalou obchodní praktikou, která je zákonem o ochraně spotřebitele zakázaná. Spotřebitel by mohl namítat neplatnost přihlášky, neboť byl druhou stranou uveden v omyl o rozhodující okolnosti.
Jestliže strana podepisující přihlášku vůbec nevěděla, jakou listinu podepisuje, resp. se domnívala, že podepisuje listinu jinou, mohlo by se jednat až o zdánlivé právní jednání pro nedostatek vůle dle § 551 zák. č. 89/2012 Sb., občanský zákoník.
Odstoupit od smlouvy, která byla uzavřena mimo obchodní prostory společnosti (bez ohledu na to, zda si návštěvu obchodníka spotřebitel vyžádal či nikoliv), je možné ve lhůtě 14 dní od uzavření smlouvy. Pokud však spotřebitel o tomto svém právu nebyl poučen nebo neobdržel-li formulář pro odstoupení od smlouvy, může od smlouvy odstoupit do jednoho roku a čtrnácti dní od uzavření smlouvy.
Zároveň je ale vhodné zprostředkovateli odvolat plnou moc.
K výběru dodavatele uvádíme, že dle zákona č. 458/2000 Sb., energetický zákon, platí, že uzavře-li spotřebitelka (zde za spotřebitelku zmocněnec) smlouvu o dodávkách elektřiny nebo plynu (= smlouvu s dodavatelem), má ze zákona možnost ji vypovědět bez udání důvodu do 15 dnů od zahájení dodávek. Zákon garantuje spotřebitelce možnost zrušit smlouvu bez jakékoliv sankce.
Dále může spotřebitelka využít možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Více informaci k uvedené službě lze nalézt na webové adrese www.adr.coi.cz.