Při použití vypůjčeného vozidla došlo k menšímu poškození nárazníku auta Toyota Corolla při parkování. Skutečnost byla neprodleně oznámena společnosti. Jednalo se o škrábnutí pravého předního nárazníku, samotnou škodu jsem odhadoval na 1.500 Kč - max 4.000 Kč.
Počítal jsem s nutností uhradit škodu.
Po 2 týdnech přišel email s požadavkem na uhrazení škody, fakturou s vyčíslením škody, smluvní pokutou, poplatkem, a to celé v součtu cca 10.000 Kč.
Kontaktoval jsem společnost za účelem domluvy na nižší přiměřené výši škody a pochopitelně trvají na svém vyčíslení.
Jisté pochybnosti vznikají při šetření autoservisu, se kterým společnost spolupracuje - autoservis GreyZero s.r.o. Nejedná se o autorizovaný autoservis Toyota (běžně auta v provozu jsou od této společnosti), účtované byly práce na maximum (včetně lakování, přípravy na lakování, montáže), objem propsaných služeb neodpovídá potřebnému rozsahu prací.
Jisté pochybnosti vyvolává i formulace obchodních podmínek a uplatňování takzvaných pokut. V mém případě 2x musím zaplatit za stejnou věc: samotná úhrada škody podle vyčíslení + pokuta za "užívání vozidla v rozporu s pravidly silníčního provozu či v rozporu s VOP", v rozporu s pravidly silničního provozu jsem auto nevyužíval, žádné jiné pravidlo porušené nebylo.
Provedl jsem zběhlou rešerši recenzí na webu a zjistil jsem, že podobné situace nejsou neobvyklostí při využití služeb této společnosti, což bohužel budí nedůvěru a odrazuje určitou část potenciální nové klientely. Rád bych věřil, že se jedná jen o administrativní chybu, zkušenosti, co jsem zažil doposud bohužel vedou k závěru, že se nejspíš jedná o zavedenou praxi, dokonce i politiku společnosti.
Věřím, že v zájmu společnosti je udržovat stálou klientelu a zaměřit se na pozitivní zkušenosti se služby i pro novou klientelu.
Toyota Corolla, škrabnutí části předního nárazníku
Přiměřené snížení výše kompenzace k úhradě.
Bylo-li ujednání o smluvní pokutě obsaženo pouze v obchodních podmínkách (tzn. nikoliv ve smlouvě samotné), je neúčinné (nález Ústavního soudu ČR, sp. zn. I. ÚS 3512/11). Spotřebitel by v takovém případě neměl dle judikatury Ústavní soudu ČR povinnost smluvní pokutu hradit. "Smlouvou samotnou" se rozumí listina, na níž připojuje spotřebitel podpis, resp. samotný registrační formulář v případě uzavírání smlouvy přes internet.
Pokud jde o výši náhrady škody, primárním způsobem náhrady škody je uvedení do původního stavu. Není-li to dost dobře možné, hradí škůdce poškozenému peněžní prostředky. Jejich výše by měla odpovídat skutečné škodě.
V případě automobilu musí rozsah náhrady škody zohlednit výši všech nutných prostředků, které byl poškozený nucen vynaložit k obnovení původního majetkového stavu, v daném případě k opravě vozidla tak, aby bylo z technického hlediska stejně provozuschopné jako před škodnou událostí. Pokud obnovení původního majetkového stavu není možné jinak než za použití nových náhradních dílů, oprava byla provedena účelně a směřovala jen k odstranění následků škodné události, je škůdce povinen tyto náklady uhradit (nález Ústavního soudu ČR, sp. zn. II. ÚS 2221/07). Nebyla-li oprava provedena účelně a v nezbytném rozsahu, může spotřebitel výši požadovaných nákladů rozporovat. Za tímto účelem bude patrně vhodné kontaktovat technika nebo znalce z oboru, který by rozsah škody a nezbytnost a nákladnost provedené opravy mohl posoudit.
Dále může spotřebitel využít možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Více informaci k uvedené službě lze nalézt na webové adrese www.adr.coi.cz.