MG STAV stavební, spol. s r.o.

#49598Stavba přístěnku technické místnosti

1 měsíc 8 dnů 20 hodin

21.03.2021, před 4 lety

Hana Faltová

Dne 30.1.2020
zahájili stavbu budovy 5x5m.
Termín dokončení stanovili na 30.12.2020.Stavba se bohužel protahovala o mnoho déle.Mysleli jsme si že je necháme čekali jsme lepší kvalitu a nežádali o zaplacení z prodlevy dle smlouvy.Týden po jejich odchodu se nám začala loupat podlaha u dveří a podlaháři zjistili,že podlahu nemohou natahovat jelikož tato firma neudělala izolaci u podlahy.Když jsem panu G. zavolala zda by podlahu dali do pořádku řekl mi že je tam lepidlo a tak,že si tam máme dát práh.V tomoto případě by práh nic nevyřešil nemůžu tam na podlahu dávat nic když to bude vlhnout a praskat.Když jsem je upozorňovala na různé chyby bylo mi řečeno,že jsou u nás dlouho a že jdou jinam.
Když odjeli tak jsme po týdnu zjistili škody které tato firma udělala.Neměli skoro nic svého tak si zde vzali co se jim hodilo např.sud na vodu který prorazili a vzali si žebřík od bazénu který také zničili.

Nevím nejsem zedník nevím jak by měla správně tato stavba vypadat a pro mě jako pro laika je to hrůza proto se obracím na vás s pozdravem Faltovi Hradec Králové

31.3.2021 23:16, před 4 lety

Mezi podnikatelem a spotřebitelem byla sjednána smlouva o dílo (§ 2587 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník). Zhotovitel má ze zákona povinnost provést dílo s potřebnou péčí a v ujednaném čase, zároveň je odpovědný za vady provedeného díla. O právech objednatele z vadného plnění u smlouvy o dílo platí obdobně ustanovení o kupní smlouvě. V souladu s nálezem Ústavního soudu ČR (sp. zn. IV. ÚS 2989/16) se na danou problematiku použije ustanovení o koupi zboží v obchodě (§ 2158 a následující zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník), nikoliv obecná ustanovení o kupní smlouvě.

Pokud dílo nemá vlastnosti, které si strany ujednaly, nebo nemůže-li dílo pro své vady sloužit plně ke svému účelu, může spotřebitel provedení díla reklamovat. V rámci uplatněné reklamace může spotřebitel požadovat bezplatnou opravu díla, a není-li to možné, může odstoupit od smlouvy. Vedle těchto nároků může požadovat i přiměřenou slevu z ceny za dílo.

Reklamace musí být řádně vyřízena zásadně do třiceti dní od jejího uplatnění. Nestane-li se tak, jde o podstatné porušení smluvní povinnosti a spotřebitel může od smlouvy odstoupit (§ 19 odst. 3 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele a § 2002 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník). Pokud je reklamace vyřízena, ale zamítnuta, anebo není vyřízena dle názoru spotřebitele dostatečně, může se spotřebitel obrátit na znalce z oboru, aby provedené dílo zhodnotil. Pokud vyjde znalecký posudek ve prospěch spotřebitele, může se spotřebitel následně obrátit opět na zhotovitele díla s tím, že neprovedl dílo ani reklamaci řádně (což dokazuje znalecký posudek), a proto spotřebitel odstupuje od smlouvy pro nevyřízení reklamace řádně a včas. Náklady na znalecký posudek lze požadovat jako účelně vynaložený náklad po zhotoviteli (§ 1924 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, a rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové sp. zn. 19 Co 470/2005). Seznam znalců je k dispozici na internetové stránce Ministerstva spravedlnosti ČR www.justice.cz nebo na www.dtest.cz/soudni-znalci.

Pokud jde o náhradu škody za poškozené věci, je možné ji uplatnit i vedle reklamace, a to v souladu s § 1925 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník.

Nebude-li možné spor vyřešit smírnou cestou prostřednictvím naší služby, má spotřebitel možnost se obrátit na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz.

30.4.2021 12:12, před 4 lety

Dále může spotřebitelka využít možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Více informaci k uvedené službě lze nalézt na webové adrese www.adr.coi.cz.